Inicio Nieuws Maatregelen tot betere kustbescherming

Maatregelen tot betere kustbescherming

4 minuto leer
542

Het is al vele jaren een reële waarschuwing en het zal niet beter worden. Met de klimaatwijziging stijgt niet alleen het peil van het zeewater, er komen steeds meer stormen met hevige regens die voor overstromingen en schade zorgen. De directie van Kustzaken heeft daarom drastische maatregelen voorgesteld, geholpen door ecologisten en experts, om de gevolgen van deze stormen te minimaliseren.. Maar natuurlijk en zoals bij iedere maatregel, was er een nieuwe storm, een storm van protesten.

We ondervonden het al de laatste jaren met de noodzakelijke maatregelen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Ook dan kwamen er vele protesten tegen deze – zoals bleek noodzakelijke – maatregelen.

De eerste dagen na de storm Gloria die vooral het gewest Marina Alta, in het noorden van de provincie Alicante, teisterde, maar ook andere kustplaatsen niet ontzag, kwamen de eerste discussies op gang. De experts waren het er over eens: er werd veel te dicht bij de kust gebouwd en die woningen en zaken waren het slachtoffer van de woeste zee. Om dit in de toekomst te vermijden stellen de experts voor om die huizen te ontruimen waar de grootste risico’s bestaan op beschadigingen. Dit zegt de woordvoerder van de afdeling Regionale Analyses van de universiteit van Alicante, Jorge Olcina.

Wie de video’s bekijkt van der storm Gloria kan inderdaad vaststellen dat de woningen op de eerste lijn van de kusten van Denia en Jávea het heel erg te verduren kregen en veel schade leden.

Wie achter het project staat is een van de raadsleden van de natuurpark Montgó, Joan Sala. Die wijst ook op de economische gevolgen. “De mensen willen zo dicht mogelijk bij de zee bouwen met alle risico vandien, en als er dan schade komt door een storm, schreeuwen ze om economische hulp en het verklaren tot rampgebied.

Volgens Sala moet er ook landschappelijk ingegrepen worden en moeten bepaalde delen van de kust opnieuw van stranden en duinen worden voorzien, maar dit is een gigantische werk dat veel tijd en geld zal kosten.

Als voorbeeld zien we de foto van het strand van Les Deveses in de jaren ’60, waar nu helemaal geen strand meer is en het water tot tegen de eerste huizen komt.

Hoewel de oplossing steeds dringender wordt, zijn er natuurlijk de meningsverschillen. De eigenaars van de zaken en woningen op de eerste lijn weigeren de woningen te verlaten. Wat Kustzaken in de eerste plaats wil verhinderen is dat er nog meer gebouwd wordt dicht bij de oever van de zee, want alle huizen onteigenen en afbreken kost een kapitaal.

Cargue Artículos Más Relacionados
Cargue Más En Nieuws
Comentarios cerrados

Mira además

Macro-urbanisatie Lliber voor Europees Parlement

De nieuwe urbanisatie op het grondgebied van Lliber waar het laatste jaar heel veel om te …