Home Nieuws Teulada neemt initiatief voor meer landbouw

Teulada neemt initiatief voor meer landbouw

4 minuten (lectuur)
244

TEULADA. Eind afgelopen week presenteerde het gemeentebestuur van Teulada het project ‘Banco de Tierras’ , waaraan ook de verenigingen ADR Buscatierras en de vereniging van Rurale Ondernemers (AER) hun medewerking verlenen. Het project is er naar gericht de verwaarlozing van de landbouwvelden niet alleen een halt toe te roepen, maar verlaten velden weer een functie te geven, daarom niet alleen voor landbouwactiviteiten maar ook voor andere doeleinden.

Teulada heeft, volgens gegevens die werden vrijgegeven tijdens de presentatie, bijna 1500 percelen landbouwgrond die momenteel verwaarloosd worden en er nutteloos bij liggen. Dit betekent in totaal 450 hectare, bijna de helft van het grondgebied. En dat terwijl Teulada een van de grootste leveranciers is van de moscateldruiven.

Het initiatief kwam van de grond in 2017 om het steeds meer verwaarlozen van de landbouwvelden tegen te gaan en lijkt nu zijn definitieve bestemming te hebben gevonden. Naast de typische landbouw, vooral gericht naar druiven, gaat ook een groot deel van de rurale cultuur verloren en men wil de toekomstige generaties met dit project wijzen op de vele mogelijkheden die deze percelen nog te bieden hebben.

Het fenomeen is niet alleen merkbaar in Teulada, maar in de hele provincie en begon al in de jaren ’60 en ’70 van vorige eeuw. De jongeren begonnen zich naar het toerisme te richten, want langs de kust was er meer geld te verdienen met minder zware arbeid. De ouderen werden te oud of overleden, met het gevolg dat die velden aan hun lot werden overgelaten en ten prooi vielen aan struikgewas en bomen. In Teulada zag men dit met lede ogen aan. Niet alleen bleven die velden nutteloos liggen, maar het overwoekeren door struikgewas bracht ook brandgevaar met zich mee.

In Teulada heeft men nu een kaart opgesteld met alle percelen, ingedeeld in gecultiveerd, half gecultiveerd, verlaten, bebost of bestemd voor andere doeleinden dan landbouw en aan de hand van die kaart kan men plannen beginnen maken om deze percelen een nuttige bestemming te geven. Een van de mogelijkheden is dat de eigenaars van die velden hun perceel aan een lage prijs verhuren aan personen die belangstelling hebben voor landbouw, hetzij als hoofdbezigheid, hetzij als hobby. Het gemeentebestuur zou hieraan zijn volledige medewerking geven, want momenteel brengen die percelen helemaal niets op. Ondertussen is de arbeid minder zwaar geworden dankzij het gebruik van machines om te zaaien, te onderhouden en te oogsten.

Volgens het Agentschap voor Rurale Expantie Buscatierras kan het initiatief een succes worden en zal het niet alleen werkgelegenheid scheppen maar ook helpen in de strijd tegen de klimaatwijziging.

Bron: Hallo Weekblad, met dank aan Max Ruffi

Laad meer gerelateerde artikels
Laad meer artikels in Nieuws
Reacties niet meer mogelijk

Controleer ook

Beloning voor recycleren

VALENCIA. Het systeem ‘Devolución y Recompensa’ (SDR), een systeem dat er op gericht is om…