Home Nieuws Vioolspin gevaarlijker dan men denkt

Vioolspin gevaarlijker dan men denkt

3 minuten (lectuur)
657

Een man uit Sax ligt in Elda al tien dagen in het ziekenhuis. Hij wordt behandeld na te zijn gebeten door een vioolspin. Nog drie andere gevallen deden zich vandaag voor, eveneens in Sax.

Hoewel dit in deze streek zelden voorkomt is het toch beter om voorzichtig te zijn en deze spin, die tot de tien meest giftige ter wereld behoort, te herkennen.

De spin is heel gemakkelijk te herkennen, want ze heeft op de rug een tekening die heel erg op een viool lijkt en vandaar haar naam.

De reactie op een beet van de spin is bij personen heel verschillend maar kan bij bepaalde mensen zelfs de dood veroorzaken.

De naam doet vermoeden dat deze spin ontzettend elegant en onschuldig is, maar niets is minder waar. De vioolspin is erg gevaarlijk en het gif eet zelfs gedeeltes van het lichaam weg. Deze spin, die voornamelijk voorkomt in de Verenigde Staten, is zelf erg schuchter. Ondanks dat deze soort het liefste in huis woont, zoekt hij mensen niet uit zichzelf op. De vioolspin is erg langzaam en van nature niet agressief. Een beet van deze spin is dan ook ontzettend zeldzaam. Mensen worden voornamelijk gebeten wanneer ze door dozen rommelen in zolders of onder het bed. Hier houdt deze soort zich namelijk graag ongezien schuil.

Moest u toch gebeten worden, leg dan dadelijk ijs op de plek om te verhinderen dat het gif sneller door het bloed in andere delen van het lichaam komt. Blijf rustig en niet bewegen. Laat de wonde reinigen met zeep en water. Zo snel mogelijk naar het dichtstbijzijnde medisch centrum laten brengen.

Zowel de geraadpleegde professoren Germán Muñoz Maciá als José Carlos Monzó, specialisten op dit gebied, wijzen er op dat het heel zeldzaam voorkomt in deze streek. De spin komt uit Amerika maar is waarschijnlijk via in- en uitvoer in Spanje terecht gekomen.

Andere spinnen in Spanje zijn helemaal niet gevaarlijk en er is tot nu toe niemand gestorven aan de beet van een spin, maar de gevallen uit Elda en Sax manen toch aan tot voorzichtigheid.

Laad meer gerelateerde artikels
Laad meer artikels in Nieuws
Reacties niet meer mogelijk

Controleer ook

Nieuwe haltes en opening nieuw traject voor TRAM

PEDREGUER. De Valenciaanse regering heeft de uitbesteding van diverse projecten voor verbe…