Home Experten Fiscaal Resident of niet-resident: juridisch- en fiscale gevolgen

Resident of niet-resident: juridisch- en fiscale gevolgen

7 minuten (lectuur)
4,937

Het aantal personen dat in Spanje een woning koopt is nog steeds in stijgende lijn. We blijven een toename zien van mensen die vooral uit Noord-Europa komen zoals België, Nederland, Zweden, Frankrijk, enz. die het warmere Spanje verkiezen ten opzichte van het koudere Noorden. Er is zelfs een stijging te merken bij mensen die emigreren uit Ijsland, de VS en Canada richting Zuid-Europa. Natuurlijk is het enigste motief niet enkel het klimaat (alhoewel het klimaat in Spanje de laatste tijd niet meer de oude is) maar spelen er ook beslissende argumenten mee zoals economische en sociale.

Spanje is tot hiertoe nog altijd één van de landen binnen de Europese Unie waar de prijzen van de consumptiegoederen zoals eten en drinken nog niet de pan uit schieten en waar u als middenklasser nog niet wordt uitgenepen door het overaanbod aan belastingen in België en Nederland. In Spanje kan u met uw pensioen (-tje) nog steeds ruimschoots genieten van het leven. Ook het aanschaffen van een woning is tot op vandaag nog gemiddeld genomen 25% onder de prijs als die we in de piek hadden gezien van 2007. Spanje is en blijft een goed alternatief om vastgoed aan te schaffen ten opzichte van andere regionen in de wereld omwille van haar stabiel politiek karakter en makkelijke toegankelijkheid.

Het is dan ook niet te verwonderen dat sommigen beslissen het gastland als vaste verblijfplaats te kiezen. Maar hier zijn voorwaarden aan verbonden en zoals in elk land gelden er rechten en plichten die u als inwoner moet respecteren. Iemand die beslist resident te worden in Spanje kan dit ten alle tijden aanvragen en afhankelijk van de voorwaarden die geldende zijn aan uw persoonlijke situatie zal u wel of niet aanvaardt worden. Een veel gekend begrip is de 183+1 dag regeling. Dit is een termijn uitgedrukt in dagen dat u in Spanje bent (al dan niet aansluitend). Iemand die in Spanje meer dan 6 maanden verblijft (183+1 dag) wordt in Spanje gezien als resident of ingezetene. Dus na 6 maanden bent u voor Spanje zowel juridisch resident (ondergeschikt aan de Spaanse wetgeving) als fiscaal resident (ondergeschikt aan de Spaanse belastingplicht).

Het is belangrijk dit statuut van ingezetene te laten geweten worden aan uw thuisland om zo dubbele belastingen te vermijden op uw wereldinkomen. Er zijn namelijk tussen verschillende landen belastingakkoorden afgesloten dewelke regelen welk land de belastingen mag heffen of bepaalde belastingen. We drukken er nogmaals op dat elke situatie altijd persoonlijk moet bestudeert worden omdat er ook hier uitzonderingen zijn. Iemand die minder dan 183 dagen in Spanje verblijft en bijvoorbeeld daar een woning heeft is een niet-resident en is enkel onderworpen aan de belasting der niet-inwoners (de niet-residententaks = modelo 210). Maar ook iemand die inkomsten uit Spanje genereert en er minder dan 183 dagen verblijft wordt aanzien als een niet-resident. In dit geval zijn er ook belastingen van niet-inwoners van toepassing maar gelden er andere regels.

Als resident in Spanje zijn het de wetten van de Spaanse fiscus waaraan u in de eerste plaats moet voldoen. Dit heeft invloed op uw wereldwijde inkomen en uw wereldwijd vermogen. Dus u wordt niet enkel belast op uw inkomsten en bezittingen in Spanje maar ook op wat u bezit buiten Spanje. Denk maar aan buitenlandse effectenrekeningen zoals aandelen of obligaties. Deze rekeningen zijn onderworpen aan meerwaardebelasting. Heeft u een vermogen dat een bepaalde grens overschrijdt dan bent u tevens onderworpen aan vermogensbelasting. Uw vermogen wordt bepaald door de som aan bezittingen binnen maar ook buiten Spanje. Een bijkomend aandachtspunt is dat dit zowel geldt voor residenten als niet-residenten. Voor niet-residenten geldt de vermogensbelasting enkel voor hun vermogen in Spanje.

Een belangrijke stap is dat u zichzelf goed voorbereid als u in Spanje gaat kopen, wonen of werken. Een pijler in dit gegeven is uw fiscale situatie in dewelke u zich bevindt. Met fiscale planning vermijdt u problemen en kan u zelfs belastingbesparing bekomen. Spanje is een lid van de EU en op het gebied van fiscaliteit hebben ze de zaken goed op orde, door uw dossier vanaf het begin mee in regel te houden zorgt ervoor dat u zorgeloos in Spanje kan genieten. Aarzel niet om ons te contacteren voor het inwinnen van advies op info@segurantis.com. Bron: Segurantis, met dank aan Dimitri Neutiens

Laad meer gerelateerde artikels
Laad meer artikels in Fiscaal
Reacties niet meer mogelijk

Controleer ook

Spanje seminars – Sirejacob

Sirejacob Legal & Tax organiseert doorlopend informatieve seminaries met betrekking to…