Inicio Nieuws Een romantische zonsondergang

Een romantische zonsondergang

8 minuto leer
24

De inwoners van de urbanisaties rond de roze lagune van Torrevieja hebben de kans om bijna iedere avond te genieten van één van de mooiste zonsondergangen van Spanje. Maar niet alleen meer zij, want het fenomeen is zo bekend geworden dat er vooral in de zomer, honderden toeristen op af  komen. Er wordt dan ook veel ‘publiciteit’ gemaakt op de sociale media zoals Facebook, Instagram of Tik Tok en het is soms moeilijk om een parkeerplaats in de nabijheid te vinden. Dat vinden de inwoners niet prettig maar we weten ondertussen al dat het toerisme niet door iedereen met vreugde wordt ontvangen. Sommigen gaan zelfs baden in de lagune, hoewel het verboden in. Maar we zijn in Spanje. Het gemeentebestuur heeft al een oproep gedaan om meer controle uit te oefenen en stuurt regelmatig gemeentelijke agenten om die toevloed van nieuwsgierigen die van een romantische zonsondergang willen genieten op afstand te houden. Tevergeefs. Het is dan ook een spectaculair en gratis bij te wonen evenement. September staat voor de deur en dan wordt het rustiger en kan men ook gemakkelijker gaan genieten.

Het is een natuurlijk fenomeen dat op de sociale media al voor zoveel ophef zorgde, dat massa’s toeristen komen kijken of het allemaal wel écht is en geen gebruik van een filter van Instagram, Paint of Photoshop. Ze kunnen hier met eigen ogen zien dat het helemaal niet om trucage gaat, maar dat het water de kleur krijgt door een bacterie, namelijk de Dunaliella salina, en door het hoge zoutgehalte.

Er zijn in de wereld maar vier van deze roze lagunen. In Australië het Hutt Lagoon, in Canada het meer Dusty Rose en Los Colorados in Yucatan.

De tonaliteit van de kleur verschilt volgens het uur van de dag of de kleur van de lucht.

De lagunes van La Mata en Torrevieja, die behoren tot de meest aantrekkelijke toeristische bestemmingen in de provincie Alicante en de hele regio Valencia, zijn gemakkelijk te bereiken. Als u besluit om te bezoeken, zult u verrast zijn door de buitengewone fauna en excentrieke schoonheid.

Kortom, het is sinds 1994 een beschermd gebied met een gemiddelde van 15.000 bezoekers per jaar.

De zoutvlaktes van Torrevieja zijn een geweldige plek die een integraal onderdeel vormt van de natuurparken. De lagune wordt gekenmerkt door zeer dik vloeibaar water, het gevolg van de hoge zoutconcentratie.

Er is bewijs dat de Romeinen gebruik hebben gemaakt van de roze lagune om hun zouten te extraheren door hun eigen grachten te maken.

De gemeenteraad van Torrevieja organiseert regelmatig rondleidingen door de zoutpannen van Torrevieja en de hele natuurpark, maar alleen in het hoogseizoen (juni tot oktober).

Die rondleidingen starten bij de Paseo de la Libertad in Torrevieja en het gaat met een symbolisch toeristisch treintje naar het hart van de zoutmijnen, waar u kunt genieten van de karakteristieke bergen van zout, kristallisatoren, de oude chemische complexen en de vrachtwagen op een roze lagune.

Het eerste gebruik van de zoutmeren gaat terug tot het jaar 1321, waarin de Spaanse kroon het gebied toewees aan de stad Orihuela. Dezelfde Spaanse kroon gaf in 1389 de stad Orihuela de mogelijkheid om het gebied van de salinas als een binnenzee te gaan exploiteren met als einddoel visvangst. Daartoe werd besloten een waterkanaal aan te leggen naar de Middellandse Zee, maar door vele vertragingen duurde het nog bijna een eeuw voor dit bevloeiingskanaal, Acequión genaamd, klaar was.

Toen in 1482 de kanaalverbinding met de zee klaar was, bleek na controle, dat het oorspronkelijke plan van een binnenzee voor visvangst niet haalbaar was. Er zwommen geen vissen naar de salinas, vanwege het erg hoge zoutgehalte. De stad Orihuela gaf hierop het gebied terug aan de Spaanse kroon. Een koninklijke verordening in 1759 bevestigde de teruggave van het gebied aan de Spaanse kroon.

In de jaren hierna werd onderzoek gedaan naar de mogelijkheid tot zoutwinning in de salinas. Nadat bleek dat het zout van goede kwaliteit was, werd begonnen met de zoutproductie. De allereerste inschepingen van zout gebeurden in La Mata. Later werd de zoutproductie overgeheveld naar Torrevieja, omdat de omstandigheden voor zoutproductie daar beter waren.

De zoutmeren van Torrevieja zijn sinds 1918 geopend voor het publiek. Het zijn volgens sommige bronnen de grootste zoutmijnen/meren van Europa en gedurende jaren waren deze niet of slechts mondjesmaat te bezoeken en alleen vanaf de weg te bekijken. Een van de hoogtepunten van het bezoek is het uitzicht over de zoutmeren van Torrevieja door op het speciaal op de 8.000 ton wegende zoutberg gebouwde uitkijktoren te gaan staan. Wie die het natuurpark bezoekt kan luisteren naar de tekst en uitleg (ook Engels) waar de geschiedenis, productie etc. uitgelegd wordt van de Salinas de Torrevieja.

Cargue Artículos Más Relacionados
Cargue Más En Nieuws
Comentarios cerrados

Mira además

Belgische rijbewijs in Spanje

De consulaten in Spanje ontvangen regelmatig vragen over het Belgische rijbewijs, tijd voo…