Inicio Nieuws Historische Huizen Guardamar in gevaar

Historische Huizen Guardamar in gevaar

3 minuto leer
530

Op het strand van Guardamar del Segura staat een lange rij karakteristieke huizen, maar die staan volgens de nieuwe wetgeving te dicht bij de kust en dus op openbaar terrein. Daarnaast zijn ze te hevig blootgesteld aan zeestormen, wat al heel wat schade veroorzaakte en heeft men rotsstenen als beveiliging laten aanbrengen.

Daarom zouden ze moeten afgebroken worden en dat besliste ook de rechter, maar de vereniging van buurtbewoners heeft nu bij de Constitutionele Rechtbank een geding ingespannen om die historische huizen alsnog van afbraak te redden. De huizen werden gebouwd in de jaren ’30 van vorige eeuw, toen er helemaal nog geen wet was voor de kustbescherming en het toerisme naar de Costa Blanca in de kleuterschoenen stond.

In juli 2018 verliep de concessie van deze 78 huizen, die gebouwd werden over een afstand van 640 meter, tussen het strand en de avenida de Ingeniero Codorniu de Guardamar. Momenteel werd de verlenging van die concessie geweigerd door de Algemene Kustdirectie, omdat de huizen de heraanleg van het strand verhinderen.

De eigenaars van die huizen staan niet alleen. Zowat overal langs de kust zijn er eigenaars die hun eigendom in gevaar zien door de toepassing van de nieuwe kustwet en die hebben zich verenigd in de associatie ‘Somos Mediterránea’. De eigenaars wijzen er op dat volgens de Europese wetgeving dat concessies die werden toegekend voor de eerste kustwet uit 1988 hun rechten moeten behouden, wat in dit geval niet gebeurt. Maar de instanties wijzen er op hun beurt op dat er uitzonderingen dienen gemaakt te worden indien de woningen een gevaar vormen bij zeestormen. De schade aan bepaalde huizen bewijst dat dit hier het geval is.

Cargue Artículos Más Relacionados
Cargue Más En Nieuws
Comentarios cerrados

Mira además

Macro-urbanisatie Lliber voor Europees Parlement

De nieuwe urbanisatie op het grondgebied van Lliber waar het laatste jaar heel veel om te …