Inicio Nieuws Palmbomen knappen af door droogte

Palmbomen knappen af door droogte

3 minuto leer
321

De laatste weken vallen de palmen als vliegen. Die decoratieve bomen die in vele steden, dorpen en privé-tuinen voor de tropische sfeer zorgen, beginnen af te knappen, zoals de laatste dagen gebeurde in bijvoorbeeld Alicante, Elche, Benidorm, Torrevieja of Crevillent. De oorzaak is de hitte in samenhang met het gebrek aan water. Palmen worden wel gesitueerd in een woestijndecor, maar altijd dicht bij een oase, want water is ook voor palmen fundamenteel.

Manuel Crespo, professor biologie aan de universiteit van Alicante, verklaart dat het gebrek aan water de wortels laat verkleinen en dus ook de standvastigheid van de boom. Om water te sparen hebben vele gemeentebesturen besloten de tuinen en plantsoenen en dus ook eventueel alleenstaande bomen, minder water te geven. De stam droogt uit en omdat de bladeren een zwaar gewicht vormen in vergelijking met een vaak dunne stam, vooral bij de Californische waaierpalm, kan die stam uitdrogen en afbreken.

Bovendien wordt er veel water gegeven via sproeien of slangetjes, maar dat water gaat nooit diep en met deze hitte verdampt het bijna onmiddellijk.

Wat de dadelpalmen betreft zijn het vooral de vrouwelijke bomen die tegen de grond gaan. Dat is normaal, zegt men op de universiteit, want door het dragen van de vruchten hebben die ook veel meer gewicht te dragen. De docent zegt dat het ook moeilijk is om te voorzien. Men zou iedere palm ‘persoonlijk’ moeten onderzoeken om na te gaan of er gevaar bestaat dat hij omvalt. Wat ook een rol speelt is de ouderdom van de palm en in sommige steden zijn die palmen al vrij oud. Een andere oorzaak van palmen die neervallen is de soms vrij hevige wind.

In steden en dorpen bestaat ook het gevaar dat palmen die omvallen schade berokkenen aan auto’s of woningen. Dat gebeurde al in Torrevieja en Benidorm en in Elche diende men het filmfestival in de Hort del Xocolater af  te lasten omdat een palm viel en een andere een gevaar betekende.

Cargue Artículos Más Relacionados
Cargue Más En Nieuws
Comentarios cerrados

Mira además

Het duurste dorp van de Costa Blanca

De statistieken liegen er niet om. Ze wijzen uit dat wonen in Teulada-Moraira het duurste …