Inicio Nieuws Wat gebeurde er met het zwerfaapje Dalí?

Wat gebeurde er met het zwerfaapje Dalí?

7 minuto leer
605

CALP. Het was één van de bijzonderste beelden tijdens het huisarrest in Calp. Een mishandeld en ontsnapt – of vrijgelaten – pinchéaapje, ook wel dwerg- of lisztaap of katoentamarin genoemd, zwierf begin april door de urbanisatie Maryvilla in Calp en werd tenslotte door een Britse inwoner in een kattenkooi gestopt en naar Seprona, de afdeling voor natuurbescherming van de Guardia Civil gebracht. Het dier had geen chip en kon dus niet geïdentificeerd worden. Het ging om een van de vele illegaal gekochte exotische dieren die als huisdier worden gehouden. Maar wat is er ondertussen met Dalí, want zo werd hij gedoopt, geworden?

Toen het aapje  voor onderzoek naar een dierenarts in Calp werd gebracht, wist die ook niet precies wat er diende te gebeuren. Gewend om meer met honden en katten geconfronteerd te worden, stond de man een beetje verbaasd en hulpeloos te kijken, terwijl het diertje schelle kreten slaakte. Het was duidelijk heel nerveus en had de staart helemaal gewond door er zelf in te bijten, iets wat veel voorkomt bij gestresseerde apen.

Maar er werd toch een goede oplossing gevonden. Dalí vond een veilig onderkomen in de installaties van AAP Primadomus in Villena. Dat gebeurde pas nu, want het verbod tot vervoer tijdens de covid-19 diende de overplaatsing uit te stellen. Dalí verkeert daar nu in goede gezondheid.

Het pinchéaapje heeft een klein verspreidingsgebied in het noorden van Colombia. Hier leven ze voornamelijk in vochtige tropische bossen en droge loofbossen. Ze bevinden zich meestal hoog in de bomen, maar het kan voorkomen dat ze op de grond tussen de bladeren naar voedsel gaan zoeken.

In heel Europa leven nog honderden apen en andere dieren onder erbarmelijke omstandigheden. Zo komen jaarlijks tientallen berberapen via de illegale handel vanuit Marokko als ‘huisdier’ in Europese huiskamers terecht en zijn er nog vele chimpansees die door circussen worden uitgebuit. In samenwerking met overheden en andere dierenwelzijnsorganisaties vangt AAP in Almere dit soort dieren op. In Almere was echter niet genoeg ruimte om aan de grote vraag naar opvang te voldoen. Bovendien is het niet altijd mogelijk om groepen dieren snel een plek te geven in een gerenommeerde dierentuin. Met Primadomus in Villena, dat in 2009 werd geopend, heeft AAP nu meer mogelijkheden voor permanente opvang van afgedankte apen.

Het geval van Dalí is niet uniek. Tijdens het huisarrest ten gevolge van het coronavirus en het leeglopen van de straten, hebben meer in het wild levende dieren een bezoek gebracht aan dorpen en steden waar ze anders niet terecht konden. Everzwijnen, wilde eenden en ganzen, flamingo’s, boskatten… ze waren hier en daar op te merken in de lege straten.

In Elda waren het zelfs twee slangen die regelmatig te zien waren en verschillende mensen hadden de politie reeds gewaarschuwd, maar die kwam steeds te laat. Afgelopen week kon men echter de twee bastaardslangen, ook wel Montpelierslange genoemd, eindelijk vangen op een patio in de Calle Espronceda. De twee exemplaren werden daarna gezond en wel vrijgelaten langs de flanken van de berg Bolón, waar ze in een natuurlijker leefmilieu hun avontuur kunnen verder zetten. Daarvoor had men een andere bastaardslang van twee meter lang kunnen vangen op de trappen van een school. Ook deze werd in een natuurlijker omgeving vrijgelaten.

De bastaardslang is vrij algemeen in Spanje en de grootste die men hier kan aantreffen, vaak langer dan twee meter. Ze is echter totaal ongevaarlijk. De bioloog José Carlos Monzo doet dan ook een oproep om die dieren niet te doden. “Die slangen betekenen geen enkel gevaar voor de mensen en zullen nooit aanvallen als ze niet worden gegrepen. Alleen de adder is giftig, maar die is duidelijk herkenbaar aan zijn zigzagstrepen en zelfs een adder valt niet aan als hij niet bedreigd wordt.”

De aanwezigheid van everzwijnen was duidelijk merkbaar in vele dorpen en steden. De dieren zochten ’s nachts gemakkelijk voedsel bij de containers. Maar nu is het mooie leven voor die ongewenste bezoekers wel definitief voorbij.

Bron: Hallo Weekblad, met dank aan Max Ruffi

Cargue Artículos Más Relacionados
Cargue Más En Nieuws
Comentarios cerrados

Mira además

Het duurste dorp van de Costa Blanca

De statistieken liegen er niet om. Ze wijzen uit dat wonen in Teulada-Moraira het duurste …