Home Nieuws 180.000 Belgen in buitenland schrijven zich in voor komende federale verkiezingen

180.000 Belgen in buitenland schrijven zich in voor komende federale verkiezingen

2 minuten (lectuur)
1,190

180.000 Belgen die in het buitenland wonen, hebben zich ingeschreven om te gaan stemmen bij de federale verkiezingen in mei. Dat laat minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders weten. Het zijn er 50.000 meer dan bij de verkiezingen vijf jaar geleden.

De FOD Buitenlandse Zaken en de consulaire posten in het buitenland zijn al een jaar bezig om de inschrijving van Belgen in het buitenland voor te bereiden, zowel voor de federale als de Europese verkiezingen. Landgenoten die in het buitenland wonen en die in de consulaire registers zijn ingeschreven, moeten zich als kiezer laten registreren en een manier van stemmen kiezen. Afhankelijk van hun keuze moeten ze zich niet meer opnieuw bij elke verkiezing inschrijven.

Het Kieswetboek werd in 2014 vereenvoudigd om in te spelen op een reeks problemen die tijdens vorige verkiezingen waren opgedoken. Zo werden de criteria om tot een bepaalde gemeente te behoren uitgebreid en versoepeld. Wie per brief wil stemmen, kan die al 24 dagen voor de verkiezingsdag opsturen. Zo komt de brief op tijd aan, ook als er vertraging bij het postverkeer is.

In de diplomatieke en consulaire posten in het buitenland zullen de stembureaus open zijn op woensdag 22 mei van 13 tot 21 uur, plaatselijke tijd. In België heeft de stembusgang op zondag 26 mei plaats. Belgen die in het buitenland wonen, kunnen op die dag ook hier stemmen, zelf of via een volmacht.

Nvdr: Via het Consulaat van België te Alicante schreven zich ongeveer 6.000 Belgen in. Dit is verhoudingsgewijs één van de hoogste percentages.

BRON: Website ‘Vlamingen in de Wereld’ www.viw.be (maart 2019)

Laad meer gerelateerde artikels
Laad meer artikels in Nieuws
Reacties niet meer mogelijk

Controleer ook

Nederlands Vlaamse Vereniging Calpe bereikt de kaap van 500 leden !

Op de Happy Friday van 15 juli werd het 500e lid van de NVVC ingehuldigd. Geert van Imscho…