Inicio Nieuws Alicante, de provincie met de meeste zwembaden en de meeste waterproblemen

Alicante, de provincie met de meeste zwembaden en de meeste waterproblemen

3 minuto leer
295

Men vertelt dat in de middeleeuwen een eekhoorn Spanje van noord naar zuid en van oost naar best kon kruisen zonder de grond te raken, springend van boom tot boom.

Kan binnenkort een eekhoorn de hele provincie Alicante doorkruisen, van Pilar de la Horadada tot Denia, zwemmend van zwembad naar zwembad?

Zonder rekening te houden met de openbare of gemeentelijke zwembaden, dus alleen die bij privé-huizen, telt de provincie Alicante 126.760 zwembaden in openlucht en 815 overdekte, de overgrote meerderheid in de strook van de kust tot tien kilometer het binnenland in, één zwembad per veertien inwoners en dat in de provincie die al eeuwen lang met waterproblemen heeft te kampen en de laatste decennia het risico tot woestijnvorming ziet verhogen. Daarmee heeft de kuststrook van Alicante de grootste concentratie van zwembaden van heel Spanje.

Maar het departement van Geografie en Geschiedenis van de universiteit van Alicante, dat een studie daarover verrichte, meent dat die cijfers helemaal niet aan de realiteit beantwoorden, want dat vele zwembaden niet officieel geregistreerd staan.

Uitgerekend volgens de officiële cijfers en er van uit gaande dat een zwembad gemiddeld 7 of 8 meter lang is, 5 meter breed en 2 meter diep, betekent dit 10 kubieke hectometer water, de hoeveelheid die jaarlijks aan drinkwater wordt gebruikt door een stad als Benidorm.

Op luchtfoto’s zien we in urbanisaties een massa huizen, allemaal naast elkaar en allemaal met een zwembad. In bijvoorbeeld Jávea,Orihuela, Dénia, Teulada, Rojales, Benissa, Calp, La Nucía… vinden we soms gemiddeld een zwembad per 3 tot 11 inwoners. In steden met veel hoogbouw, zoals Benidorm, is er een zwembad per 62 inwoners, omdat hier veel meer gemeenschappelijke zwembaden zijn.

De onderzoekers van de universiteit zijn van oordeel dat men naar die formule moet overschakelen. Minder privé-zwembaden en meer gemeenschappelijke.

In Benidorm is er ook nog een uniek systeem: wie zijn zwembad wil laten leeglopen mag een containerwagen van de gemeente laten komen, die het water daarna gebruikt voor het reinigen van de straten.

Bovendien laten de hotels, campings en urbanisaties met een gemeenschappelijk zwembad het hele jaar door het water in het bad, zodat het daarna niet opnieuw gevuld moet worden.

Cargue Artículos Más Relacionados
Cargue Más En Nieuws
Comentarios cerrados

Mira además

Villajoyosa, de beste “geheime” bestemming van Europa

Een ranking van de beste ‘geheime’ bestemmingen in Europa in 2024, uitgewerkt door Europea…