Home Nieuws Alicante leidt Europees project ‘Artificiële Intelligentie’

Alicante leidt Europees project ‘Artificiële Intelligentie’

5 minuten (lectuur)
216

ALICANTE. De stad Alicante werd afgelopen week in Canada gekozen bij de zeventien steden die het onderzoek naar artificiële intelligentie (AI) of kunstmatige intelligentie (KI) in Europa zullen leiden. Daarnaast moet men er op die manier voor zorgen dat de beste wetenschappers uit de streek niet meer naar de Verenigde Staten en China uitwijken, landen die momenteel op wereldvlak een leidende functie hebben op dat gebied.

Het netwerk ‘Ellis’, dat een jaar geleden werd opgericht door Europese onderzoekers, heeft in het Canadese Vancouver aangekondigd dat de eerste afdeling die ‘Ellis’ in Spanje vestigt, in Alicante gehuisvest zal worden. Het geeft aan de provincie een vooruitstrevende rol in het Europees onderzoek op dat vrij recente onderzoeksgebied. Ingenieur Nuria Oliver uit Alicante zal, samen met president Ximo Puig, de leiding van het centrum nemen, een centrum met zetel in een van de gebouwen die bestemd worden voor het Digitaal District. Er zullen zes vaste onderzoekers werken, maar iedere expert die zich aangetrokken voelt om mee te werken aan het project, is welkom. In Alicante zal in principe hoofdzakelijk gewerkt worden aan de toepassing van de artificiële intelligente op de mens. Het netwerk Ellis zal bestaan uit zeventien eenheden in elf Europese landen en Israël. Iedere eenheid wordt bemand door universitaire onderzoekers.
De andere eenheden komen in Amsterdam, Delft, Kopenhagen, Darmstadt, Freiburg, Helsinki, Linz, Lausanne, Leuven, Oxford, Praag, Saarbrücken, Tel Aviv, Tübingen, Wenen en Zurich.

Kunstmatige intelligentie (KI) of artificiële intelligentie (AI) is de wetenschap die zich bezighoudt met het creëren van een artefact dat een vorm van intelligentie vertoont.

Andreas Kaplan en Michael Haenlein definiëren artificiële intelligentie als “het vermogen van een systeem om externe gegevens correct te interpreteren, om te leren van deze gegevens, en om deze lessen te gebruiken om specifieke doelen en taken te verwezenlijken via flexibele aanpassing.” Een vrij algemeen geaccepteerde test voor kunstmatige intelligentie is de turingtest, geformuleerd door de Engelse wiskundige Alan Turing, een van de vaders van de informatica. Deze komt erop neer dat, als een computer iemand voor de gek kan houden en deze kan laten geloven dat hij een mens is, de computer intelligent moet zijn. De beslissing die in Vancouver werd genomen om Alicante in te schakelen in een centrum voor deze studie, is volgens president Puig van grote betekenis, want het betekent alweer een bewijs dat Spanje de laatste jaren in de wereld serieus wordt genomen. “Alicante is alweer een referentie dat Spanje in Zuid-Europa een belangrijke plaats inneemt in het onderzoek naar nieuwe technologische middelen” zei Puig. Hij wees erop dat de Valenciaanse regering voorrang heeft gegeven aan de modernisering en onderzoek door het creëren van het ‘Agencia Valenciana de Innovación’, van het departement ‘Innovación’ en het ‘Distrito Digital’, de drie organen die leidinggevend zijn op het gebied van onderzoek en vernieuwing en dat daar nu het centrum Ellis is bijgekomen. Het laat toe om de mensen uit Alicante te
laten samenwerken met de beste Europese onderzoekers “en dat moet in de nabije toekomst zijn vruchten afwerpen”.

Bron: Weekblad Hallo. Met dank aan Max Ruffi.

Laad meer gerelateerde artikels
Laad meer artikels in Nieuws
Reacties niet meer mogelijk

Controleer ook

Torrevieja opent opnieuw massale activiteiten

TORREVIEJA. Burgemeester Eduardo Dolón van Torrevieja bezocht samen met de wethouder voor …