Home Nieuws Ambachtsmarkt in Hondón de las Nieves

Ambachtsmarkt in Hondón de las Nieves

6 minuten (lectuur)

Op 9 en 10 augustus wordt er in Hondón de las Nieves voor de zesde keer een originele ambachtsmarkt gehouden. Er worden zo’n twintig tot dertig “artesanos” verwacht die hun werk komen uitstallen (en verkopen!) en de meesten van hen zullen naast hun kraam een werkbank of -tafel neerzetten om voor de ogen van het publiek te gaan zitten werken. De één werkt met leer, hout of papier, de ander schildert, boetseert of maakt juwelen van macramé of aardewerk. Een smid bouwt een heuse smidse op en stelt een grote collectie kunstwerken tentonn en de pottenbakster nodigt het publiek uit om zèlf een vaasje of kommetje te “draaien”. Allemaal houden ze van hun werk en willen het publiek laten delen in hun plezier.

Er zijn workshops voor kinderen (van alle leeftijden!) en enkele stalletjes met zoete lekkernijen. Zo verkoopt Felipe pan de higos (lett. vijgebrood: opeengeperste gedroogde vijgen met anijs en amandelen) en laat zien hoe de valenciaanse specialiteit “arrop i tallaetes” wordt gemaakt van druivensiroop en stukjes kalebas. Er is aardig wat medewerking en deelname van de plaatselijke bevolking, en niet alleen op het kreatieve vlak: een groep jongeren runt een gezellige en professionele taveerne en Jorge bakt zoete of hartige flensjes waar u bijstaat. Twee veelzijdige jongleurs verlevendigen de markt met hun capriolen op stelten of een speciale fiets en voeren een grote vuurshow op aan het eind van de twee avonden.

De markt wordt georganizeerd door Amata, een kunstenaarsvereniging ,die zich al meer dan twintig jaar bezighoudt met het organizeren van kunstmarkten. Iedereen die mee wil doen, mag alléén echt handwerk verkopen en de “auteur” moet zélf naar de markt komen. Het valt niet mee om op die manier aan de kost te komen, met alle konkurrentie die er is van goedkope importprodukten, maar Amata bewijst dat het kán. En de markt in Hondón heeft inmiddels de faam opgebouwd, dat je daar origineel werk kunt kopen voor heel redelijke prijzen, omdat je direkt van de auteur koopt.

Dit jaar wordt de markt weer tijdens de patroonsfeesten van de Virgen de las Nieves gehouden. Dat feest wordt om het andere jaar gevierd, omdat Hondón zijn patroonheilige deelt met het buurdorp Aspe. Op zaterdagavond, na afsluiting van de markt, wordt de beroemde Correfocs gehouden – dat is letterlijk een vuurloop. Om middernacht rennen, lopen en dansen allerlei mensen verkleed als duivels of andere fantasie-figuren door de straten, rondom een bizarre praalwagen, onderwijl allerlei knallend, sissend en gillend vuurwerk afstekend. Een spektakulair en vooral luidruchtig gebeuren dat elk jaar honderden mensen naar Hondón trekt.

Gelukkig speelt de Kunstmarkt zich af op rustiger uren: hij is op vrijdag 9 en zaterdag 10 augustus open vanaf 7 uur ’s avonds tot middernacht en is opgebouwd in het dorpscentrum, waar ook allerlei gezellige terrasjes zijn. Hondón de las Nieves ligt niet ver van Elche, Crevillente en Novelda. Wie van verder weg komt kan op de A7 (ten zuiden van Alicante) of de A31 (richting Madrid) de afslag Aspe nemen en in Aspe de borden Crevillente en Hondón de las Nieves volgen.
Voor meer informatie (ook in het nederlands) kunt u bellen naar 639 979 678. Foto’s van een eerdere markt van Amata in Hondón kunt u vinden op http://www.amata.es/Hondon16.html.

Laad meer gerelateerde artikels
Laad meer artikels in Nieuws
Reacties niet meer mogelijk

Controleer ook

Wat blijft nog over van het ‘Franquismo’ in Alicante?

ALICANTE. 24 oktober 2019 zal een bijzondere plaats innemen in de geschiedenis van Spanje.…