Home Nieuws Benidorm opent andere poort naar verleden

Benidorm opent andere poort naar verleden

6 minuten (lectuur)
600

BENIDORM. Benidorm is algemeen bekend als de stad van wolkenkrabbers, discotheken en stranden, de toeristische hoofdstad van de Costa Blanca. Maar eens was datzelfde Benidorm een rustig vissersdorp en veel vroeger een plek waar zowel de oudste Spaanse bewoners, de Iberirs, en later de Romeinen en de Arabieren zich vestigden. In tegenstelling tot vele andere steden, die hun verleden duidelijk zichtbaar maakten, bleef het verleden van Benidorm verstoken van die mogelijkheden.

Vorig jaar kwam daar voor het eerst verandering in, toen men op het bekende en populaire uitzichtpunt ‘El Castillo’ gedurende enkele maanden alles overhoop haalde om de resten van wat eens inderdaad het kasteel was, zichtbaar te maken en de bevolking te tonen dat Benidorm ook een rijke geschiedenis achter de rug had.

Nu pakt men ook de heuvel Tossal de La Cala aan. De wethouder voor Historisch Patrimonium, Ana Pellicer, heeft een programma op touw gezet om op die heuvel geleide bezoeken te organiseren, geleid door experts en de bevolking te tonen hoe in de eerste eeuw voor onze tijdrekening de Iberiërs hier een stad bouwden, die later door de Romeinen werd uitgebreid en versterkt met een fort en bekend stond als het ‘Castellum’. De overblijfselen werden ondertussen onderzocht door specialisten van de universiteit van Alicante en gedeeltelijk weer zichtbaar gemaakt en opengesteld voor het publiek. Helaas blijft er niet zo heel veel over van het oudste Benidorm, want die heuvel werd ingenomen door dure chalets, gebruik makend van het uitstekend uitzicht dat men vanaf hier heeft op de omgeving.

Eind augustus werden de werkzaamheden beëindigd en werd alles voor het publiek geopend, maar nu wil men nog meer aandacht vestigen op de eerste bewoners van wat nu een wereldstad is en organiseert men geleide bezoeken voor groepen. Om nog meer de aandacht te vestigen op de resten werd een speciale polychromatische verlichting aangebracht en zijn de ruïnes ‘s nachts vanaf grote afstand zichtbaar.

Vanuit het gemeentebestuur worden nu uitnodigingen gestuurd naar alle verenigingen uit Benidorm om aan deze geleide bezoeken deel te nemen en via ‘patrimonihistoric@benidorm.org’ kunnen andere geïnteresseerde groepen zich aanmelden. Het Romeinse ‘Castellum’ van Tossal de la Cala is het enige laat-republikeinse Romeinse fort in de omgeving en particulieren kunnen, wel zonder geleide, de ruïnes bezoeken.

Ondertussen is het gemeentebestuur ook begonnen met de aanleg van voetpaden naar de twee punten die de laatste jaren het meest door de toeristen worden bezocht, de Tossal en naar het kruis langs de flanken van de Sierra Helada. De wethouder voor Mobiliteit, José Ramón González de Zárate, verklaarde dat men wil verhinderen dat de auto’s naar deze twee emblematische punten rijden en dat de laatste stukken te voet dienen afgelegd. Wat betreft het Romeinse Castellum zal er door de gemeentelijke politie een controle worden gehouden om te vermijden dat te veel bezoekers tegelijk naar boven komen. “We willen geen tweede Peñon de Ifach, waar het af en toe dringen is op de top” verklaarde González de Zárate. Een controlepost zal opgesteld worden op de la Plaza de Encarnación Lloret Devesa (La Corrilla) en vanaf daar mogen alleen de inwoners nog met de auto passeren.

Wat betreft het kruis komt er ook een controlepost in de calle Pekin. De grote toeristische toeloop naar deze twee punten noopte het gemeentebestuur tot deze maatregelen.

Bron: Hallo Weekblad, met dank aan Max Ruffi

Laad meer gerelateerde artikels
Laad meer artikels in Nieuws
Reacties niet meer mogelijk

Controleer ook

Wandelen met VIW-Costa Blanca

Twintig dapperen togen naar de Vall de Gallinera voor de bloesemtocht van de kersenbloesem…