Inicio Nieuws Bomen sterven staande

Bomen sterven staande

3 minuto leer
719

Een titel voor een thriller? Voor een drama? Nee, pure realiteit in het noorden van de provincie Alicante. De aanhoudende droogte begint zich zichtbaar te maken in de bossen langs hellingen, waar tussen het groen al vele bruine plekken zijn waar te nemen. Bomen die afsterven door de droogte en de situatie begint er dramatisch uit te zien. Enkele bomen hebben de strijd al opgegeven en staan troosteloos hun bladeren of naalden te verliezen en als de situatie niet beter wordt en er snel veel regen komt zullen de bossen gehalveerd worden.

Na de vele branden die de streek te verduren kreeg, komt nu deze droogte de overblijvende bossen teisteren. Niet alleen de bomen, ook vele inheemse struiken staan al te verdorren. Enkele lentebloeiers die nu normaal voor kleur zorgen, hebben het laten afweten. Een troosteloze aanblik die het ergste laat vermoeden voor de komende jaren. Sinds mei vorig jaar regende het in de Marina Alta gemiddeld 250 liter per vierkante meter, waar het jaargemiddelde normaal 900 liter is. In de hele Comunidad Valenciana is de toestand echter dramatisch, want de eerste maanden van 2024 waren de droogste van de laatste vijftig jaar.

Bomen en struiken die te veel gebrek hebben aan water gaan niet bloeien en geven dus ook geen vruchten en dat heeft weer zijn invloed op het dierenrijk dat afhankelijk is van deze vruchten.

Wat het drinkwater betreft wordt de toestand ook zorgelijk. De Marina Alta is het enige gewest in de provincie dat geen stuwmeren heeft en dus ook geen waterreserve kan opslaan. Er gaan nu stemmen op om in Denia een ontziltingsinstallatie te bouwen om zo het zeewater te kunnen gebruiken voor consumptie en de landbouw. Maar dat is geen oplossing op korte termijn. De enige oplossing is regen. Maar die blijft uit…

Cargue Artículos Más Relacionados
Cargue Más En Nieuws
Comentarios cerrados

Mira además

Vlamingen aan de Costa Blanca

Duizenden Vlamingen hebben zich gevestigd langs de Costa Blanca. Wanneer? Waarom? Velen zi…