Home Nieuws Britse raffinaderij als toeristische attractie

Britse raffinaderij als toeristische attractie

5 minuten (lectuur)
279

Als men Alicante naar het noorden uitrijdt, passeert men langs de zeekant een lage langgerekte heuvel. Het is de Serra Grossa (dikke berg), ook bekend als de Sierra de San Julián. De berg is iets meer dan 150 meter hoog en hij scheidt de stad van La Albufereta en Cabo de la Huerta.

Deze berg is wel belangrijk geweest voor Alicante. De allereerste menselijke nederzettingen uit de bronstijd ontstonden langs de flank van deze berg.

In de negentiende eeuw vestigde zich hier de Britse raffinaderij La Británica en die hakte in de berg meer dan een kilometer gangen en tunnels uit en zorgde voor een twintigtal onderaardse kamers met een capaciteit tussen 3000 en 5000 kubieke meter. Hier werd de brandstof opgeslagen.

Het was ook de belangrijkste steengroeve van de stad. Vele gebouwen werden opgetrokken met stenen die hier uit de rotsen werden gehakt.

Ook de Burgeroorlog had een relatie met de berg. De republikeinen legden verdedigingswerken aan, gebruik makend van de bestaande gangen. De Italianen brachten er een concentratiekamp in onder voor de gevangen republikeinse soldaten van de Tweede Republiek.

Nu is de Serra Grossa een park met tal van wandelpaden, met mooie uitzichten over de stad en de zee. Voor het in gebruik nemen van de nieuwe TRAM werd door de berg een tunnel aangelegd.

Het restaureren van de oude raffinaderij op de berg opent een waaier van mogelijkheden voor het toerisme in Alicante. Het is een unieke ondergrondse industriële comlex en het voorproject om het publiek hier naar toe te trekken is gereed. Het complex zou voor vele doeleinden kunnen gebruikt worden, naast gewoon een bezoek.

Om te beginnen moeten de wegen er naar toe natuurlijk verbeterd worden, maar in de uitgehakte ruimten in de berg kunnen concerten, exposities en andere evenementen worden georganiseerd. Er zijn acht vrij grote zalen en zestien kleinere, maar ook de ruimten b¡in openlucht, zoals de oude depots, kunnen in gebruik worden genomen voor allerlei doelen. Alles zou ongeveer 15 miljoen euro kosten.

Het gemeentebestuur van Alicante heeft al onderzicht op welke manier men financiële steun kan krijgen vanuit de Europese Unie. Een gedeelte kan de gemeente zelf betalen, maar ook de provinciale deputatie en de Valenciaanse regering kunnen hun steentje bijdragen.

Eén van de curiositeiten in de berg is dat al meer dan twintig jaar een grote schedel de aandacht trekt, vooral zichtbaar vanaf het Liceo Francés. Het is een combinatie van een speling van de natuur en mensenhanden. Een kleine grot in de noordflank van de berg heeft inderdaad de vorm van een schedel, maar iemand die men Cholo noemt, kwam op het idee om die vorm te accentueren door hem wit te schilderen (zie foto rechts boven).

Aan de voet van de Serra Grossa ligt het strand van Albufereta, 400 meter lang met fijn zand. Het is een strand dat heel populair is bij de alicantinos.

Bron: Costa Blanca Nieuws

Laad meer gerelateerde artikels
Laad meer artikels in Nieuws
Reacties niet meer mogelijk

Controleer ook

Succesvol bezoek van Ana Sala aan NL-VL Club te Calpe!

Een 100-tal leden waren vrijdag 22 september aanwezig om de burgemeester van Calpe, Ana Sa…