Home Nieuws Calpe opent universiteit

Calpe opent universiteit

3 minuten (lectuur)
1,216

CALPE – Vijftien jaar geleden verrees Casa Nova, oorspronkelijk een oude versterkte hoeve uit de zestiende eeuw die tot Cultureel Erfgoed was verklaard, uit een ruïne. Men wilde het gebouw gebruiken voor culturele doeleinden, maar het duurde nog vijftien jaar alvorens er een bestemming voor gevonden was.

Die bestemming werd nu gegeven door de universiteit van Alicante, die hier een afdeling opricht met meteen een ambitieus programma voor het eerste semester van 2020. In totaal zal men kunnen kiezen uit 39 activiteiten, die daarna nog uitgebreid kunnen worden, volgens directeur Josep Ivars.

Die activiteiten zijn heel verschillend, met onder andere gastronomie. De chef met een Michelinster, José Manuel Miguel van Restaurante Beat en Ferdinando Bernardi van Orobianco, zullen voordrachten en demonstraties geven voor wie zich wil verbeteren in de edele kookkunst. Ook worden er lezingen gehouden over de meesters van de komische films, conferenties over artificiële intelligentie, de klimaatwijziging, de toeristische ontwikkeling, de erosie op de stranden en veel meer. “Het is de bedoeling om de belangstelling van zoveel mogelijk personen te wekken en het programma dus in verschillende richtingen te sturen”, zei Ivars. Men vindt er de meest verschillende onderwerpen onderwerpen, zoals een expositie over sociale humor, conferenties over literatuur, visies over beleid, bedenkingen bij de bevolkingsgroei, de toekomst van de visvangst, gezonde voeding, de nieuwe uitdagingen van het kapitalisme, en de impact van het toerisme. De literatuurclub wordt hier tegelijk gevestigd en belicht figuren als Miguel Hernández en Mario Benedetti terwijl komische filmhelden als Charles Chaplin  en Woody Allen evenmin worden vergeten. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan Calpe zelf, zijn geschiedenis en cultuur, de feesten, etc.

De coördinator van Universitaire Zetels van Alicante, Eva Valero, wees er op dat iedereen van iedere leeftijd welkom is en dat verenigingen uit Calpe hier ook activiteiten kunnen organiseren. Burgemeester Ana Sala van Calpe toonde zich verheugd over het feit dat het Casa Nova eindelijk een bestemming had gekregen en dat dit bijzondere gebouw gevuld zal worden met cultuur, waarvoor het tenslotte gerestaureerd werd.

Bron: Hallo, Jaargang 26, nº 52, pagina 7. Met dank aan Max Ruffi.

Laad meer gerelateerde artikels
Laad meer artikels in Nieuws
Reacties niet meer mogelijk

Controleer ook

Nieuwe haltes en opening nieuw traject voor TRAM

PEDREGUER. De Valenciaanse regering heeft de uitbesteding van diverse projecten voor verbe…