Inicio Nieuws Iberische dames voor het eerst samen

Iberische dames voor het eerst samen

4 minuto leer
141

In Vélez-Rubio, in de provincie Almería, kwamen voor het eerst drie Iberische dames samen. De dames van Elche, Baza en Galera konden zich samen laten bewonderen en alleen de dame van Guardamar liet verstek gaan. Een hele dag lang zagen de dames een stroom van autoriteiten langs zich heen gaan. Het initiatief ging uit van de Koninklijke Orde van de Dame van Elche, die regelmatig bijeenkomsten organiseert over het thema.

De beroemdste is ongetwijfeld de Dame van Elche. De Dama de Elche, uit de 4de-5de eeuw v.C., werd gevonden, zoals de naam al zegt, in de omgeving van de stad Elche in het huidige openluchtmuseum van La Alcudia.

Deze beroemde zandsteensculptuur werd in 1897 in La Alcudia, zo’n 2 kilometer ten zuiden van Elche (Levante), opgegraven. Het gaat om een polychroom beschilderde portretbuste uit 425-375 v. Chr. van een Iberische dame, behangen met sieraden en met de haren in wielvorm langs het hoofd. Waarschijnlijk is het tot stand gekomen onder invloed van contacten, die de toenmalige bevolking in het huidige Spanje had met Fenicische kustkolonies in die periode, als Cádiz en het eiland Ibiza. De ontdekking werd op slag wereldberoemd en lokte archeologen uit de vier windstreken.

Het beeld is te bezichtigen in het Nationaal Archeologisch Museum te Madrid.

In 1971 werd in de plaats Baza (Granada) een van de grootste ontdekkingen uit de twintigste eeuw gedaan. Tijdens opgravingen bij de Iberische begraafplaats Cerro Cepero werd een beeldhouwwerk van kalksteen uit de vierde eeuw voor Christus ontdekt. Het beeld van een vrouw die op een gevleugelde stoel zit en gekleed is met drie tunieken, heeft een totale hoogte van 130 centimeter. Door de verschillende grafelementen en -symbolen op het beeld, denken onderzoekers dat deze ’Dame’ als urn heeft gediend.

De Dame van Galera, ook te bekijken in het nationaal archeologisch museum in Madrid, dateert uit 700-601 v.Chr. en werd gevonden in een Iberisch graf in het necropolis van Tútugi. Ze is gehouwen in albast en was geflankeerd door twee sfinxen. Ze had in iedere hand een soort kelk en het hoofd was hol. Het hierin gegoten vocht kwam er weer uit via gaatjes op de plaats van de tepels.

Er is nog een andere gelijkaardige buste. De Dame van Guardamar werd in september 1987 gevonden op de heuvel Cabezo Lucero, een Iberisch dorp op enkele kilometer van de stad. Het beeld was in stukken, maar de onderdelen konden weer in elkaar worden gezet in het provinciaal archeologisch museum in Alicante. De Iberiërs waren de Spaanse bevolking in deze streek toen de Romeinen bezit namen van het schiereiland en bezaten al een vrij hoogstaande cultuur.

Cargue Artículos Más Relacionados
Cargue Más En Nieuws
Comentarios cerrados

Mira además

Residenten of toeristen… of allebei

Het is al een jaar duidelijk dat de situatie in de gewesten Marina Alta en Marina Baixa op…