Inicio Nieuws Kasteel Denia wordt flink onder handen genomen

Kasteel Denia wordt flink onder handen genomen

4 minuto leer
309

Het kasteel van Denia, de grootste toeristische trekpleister van de stad, krijgt een flinke beurt. Niet alleen wordt er grote schoonmaak gehouden, andere delen worden gerestaureerd en gerepareerd, maar de belangrijkste nieuwigheid is dat er ook een entree komt bij de wijk Baix la Mar, beneden tegen de zeekant.

Die deur geeft toegang tot de landbouwvelden binnen de ommuring, de zogenaamde Verger Baix, een stuk dat lange jaren in de vergetelheid lag en alleen maar af en toe een schoonmaakbeurt kreeg. De toren van Galliner werd al gerestaureerd en daar komt dan de tweede toegang tot het kasteel. In deze oude landbouwvelden zal men nu een publiek park aanleggen, waar de hedendaagse bevolking geconfronteerd wordt met zijn verleden.

De archeoloog Josep Antoni Gisbert kwam met deze plannen in 2018 en in 2020 werden ze voorgelegd aan de Valenciaanse regering, om steun te krijgen van het programma ‘1,5% Cultural’. In 20121 werd die steun toegezegd. Het gaat om in totaal 700.000 euro.

Met deze werkzaamheden zal het kasteel van Denia een beetje van zijn oude glorie terugvinden. Boven werd het paleis van de gouverneur al deskundig gerestaureerd en enkele torens kregen ook al een opknapbeurt, maar het kasteel leed erg onder de bombardementen tijdens de Successieoorlog en bijvoorbeeld zijn de woningen van de oude stad binnen de muren zo goed als verdwenen.

Tijdens de oorlog tegen de Fransen werd nog meer stuk gemaakt, maar daarna verloor het kasteel zijn defensief nut en viel het in privé-handen. Het werd in het midden van de 19e eeuw een landbouwdomein, maar midden de 20ste eeuw werd het aangekocht door de gemeente en begonnen diverse restauraties.

Onlangs werden de hoge landbouwvelden onder handen genomen, die eens behoorden tot de tuin van koning Felipe III.

Het openen van de toegangsdeur in de toren van Galliner biedt de mogelijkheid om het kasteel in te zetten bij de culturele route. Hier er in, een bezoek, en daar er uit en we vervolgen onze route naar het zeemuseum.

Dat het kasteel een tweede entree krijgt is een historisch unicum. Er is wel een deur in die toren van Galliner, maar dat is een ‘valse deur’. Die werd er in aangebracht in 1960, toen men de toren begon leeg te maken om als toegang te dienen tot een gepland amfitheater. Maar de bouw van dit amfitheater zou grote delen van het kasteel vernield hebben en het plan werd door de Valenciaanse regering verboden. Nu zal die deur dus wel gebruikt worden en diende dat werk uit de voorbije decennia toch tot iets.

Cargue Artículos Más Relacionados
Cargue Más En Nieuws
Comentarios cerrados

Mira además

Macro-urbanisatie Lliber voor Europees Parlement

De nieuwe urbanisatie op het grondgebied van Lliber waar het laatste jaar heel veel om te …