Inicio Cultuuragenda Het mysterie van de Koningen in Gata de Gorgos

Het mysterie van de Koningen in Gata de Gorgos

2 minuto leer
261

Gata de Gorgos, een dorp langs de N-332 in het noorden van de provincie Alicante, bereidt zich weer voor op de voorstelling van het ‘Mysterie van de Drie Koningen’, een magisch feest dat jaarlijks duizenden belangstellenden trekt en dit jaar voor het eerst plaatsvindt nadat het de onderscheiding van ‘Feest van Toeristisch Belang ‘ kreeg toegekend door de Valenciaanse regering. Dit jaar worden het paleis van Herodes en de kribbe opgesteld op het grote schoolplein, waar meer toeschouwers kunnen plaats nemen.

Deze theatrale voorstelling begon in 1968 en werd alleen onderbroken in 2021 door de pandemie. De intocht van de koningen is in Spanje zoiets als de komst van Sinterklaas in België en Nederland, maar met een groot verschil in tijd. Op de avond van 5 januari, als de duisternis invalt, komen ze met groot vertoon, maar om middernacht zijn ze alweer verdwenen. In tegenstelling tot Sinterklaas en de kerstman die vaak al weken op voorhand hun opwachting maken.

In Gata kunnen de kinderen op 29december al hun wensbriefjes afgeven aan de speciale bode van de koningen, die ze daarna aan hun majesteiten zal overhandigen.

De hele opvoering is altijd een groot evenement dat jaarlijks groeit. Het is pas na afloop, als de drie wijzen uit het oosten zijn neergestreken op hun tronen, dat het uitdelen van de geschenken begint. Daarna, als de vreugdekreten van de kinderen nog door de straten nazinderen, verdwijnen Caspar, Balthazar en Melchor in de duisternis, waaruit ze weer te voorschijn komen als Juan, Pedro en Antonio.

Cargue Artículos Más Relacionados
Cargue Más En Cultuuragenda
Comentarios cerrados

Mira además

Engelen weigeren te vertrekken

De grote engelen die in Alicante ter gelegenheid van de eindejaarsfeesten in de straten we…