Inicio Nieuws Lezersbrief: lockdown dag 35

Lezersbrief: lockdown dag 35

26 minuto leer
3,971

Half maart werd de lockdown hier afgekondigd. Wat een verrassing en nooit eerder gezien. Ik stond er sceptisch tegenover, maar gaf het het voordeel van de twijfel. 

Er was al heel snel een impact hier op de economie. Overwinteraars keerden massaal terug naar hun land en annuleerden ook veel toekomstige toeristen hun boekingen voor april , mei, juni en soms ook al hun zomervakantie. Voor allen een vakantie waar ze een jaar lang naar uitkijken/sparen, dit nodig hebben om hun batterijen eens terug op te laden. In feite is dit jaar sowieso nooit meer goed te maken en zal het cijfer wellicht 50-60% lager liggen. Heel erg voor een land dat voor 1/8 leeft van het toerisme en in de kuststreek is dit nog veel hoger.

En dan kwamen de verlengingen van de lockdown, nog strengere maatregelen en worden we hier in Spanje echt volledig opgesloten in onze woning. Gelukkig is er nog de tuin, maar dan denk ik aan ieder die geen tuin heeft en vooral aan al degene die alleen wonen en worden geïsoleerd, want bezoek is verboden. En gelukkig heb ik nog mijn honden, deze mag je nog even kort uitlaten, en dat is een mooi moment van de dag. 

Straten zijn verlaten, vaak politie op straat die je tegenhouden en autoritair vragen waar je heen gaat. Als je niet naar de dichtste bakker of supermarkt gaat, word je onvriendelijk en dwingend verzocht naar de dichtstbijzijnde supermarkt te gaan. Op dat moment heb je toch het gevoel dat je vrijheid je volledig is ontnomen, je kiest zelf niet meer naar welke supermarkt je gaat… 

In plaats dat je verlangt om klanten terug te zien, of even over en weer vliegen naar de familie/vrienden in Belgie, verlang je achter de volgende keer dat je naar de winkel mag, want is nog de enige keer dat je buiten mag, andere mensen ziet. De angst die ik zie en voel in de supermarkt, is echter ongelooflijk. Soms is het net of ik in een boze droom zit, of temidden een SF/drama film …. 

Op veel financiële steun hoef je hier in Spanje niet te rekenen, het is een van de landen in Europa die het sowieso minder goed doet en ze staan met 13% werkloosheid op nr 2 in Europa (deze werkloosheid zal nu zeker stijgen tot boven de 20%). Veel werknemers die technisch werkloos zijn wachten nog op hun uitkering en wij als zelfstandige zitten al 1 maand zonder inkomsten, onze sociale bijdrage werd begin april zoals elke maand wel gewoon van onze rekening gehaald. Ja uitstel betalen kan, maar ik denk dat je het dan jezelf enkel nog moeilijker maakt. We zouden nu een uitkering krijgen (en werd gestort op zaterdag 18 april), waar je netto 410 euro aan overhoudt na betaling sociale bijdrage, in feite een bedrag dat niet leefbaar is, als je zelf niet wat reserve aan de kant hebt staan. In heel veel fb groepen zie je al de armoede bovenkomen en vragen alleenstaande ouders met kinderen voor hulp, want er is geen geld om eten en drank te komen. Gelukkig zijn velen solidair en bieden ze onmiddellijk hun steun aan.

En dan komen we terug op de lockdown. Ik stond er sceptisch tegenover, omdat je ten eerste zomaar niet een ganse wereldeconomie volledig stil legt (op voeding en gezondheid na) en de maatregelen wel heel ver gingen, je mocht zelfs met je eigen gezinsleden niet in een wagen zitten, de logica volledig zoek, je woont onder 1 dak, maar je mag niet in 1 auto ? Er stierven mensen en dat is altijd erg, maar alles is relatief in het leven, dagelijks sterven 150.000 mensen, vele staan hier niet bij stil https://www.worldometers.info/nl/

Dit jaar zijn al 400.000 mensen ongekomen in het verkeer. Ik kan hier zelf van meespreken, want mijn oudste zus is 22 jaar geleden op 46 jarige leeftijd verongelukt met haar auto en liet 3 minderjarige kinderen achter. Dit is verschrikkelijk, triest en je leven staat even stil. Ook hier zouden overheden meer kunnen doen om dit aantal te verminderen, het verkeer volledig stilleggen is geen optie. 

Dan gaan we even dieper in op deze lockdowns. Welke landen hebben de strengste lockdowns ter wereld, wellicht Spanje, Italië, Frankrijk en we nemen België er ook bij, hoewel je daar toch nog iets meer vrijheid hebt. Wat blijkt nu, net deze 4 landen hebben het hoogste aantal overlijdens per 1 Mio inwoners ????? (zie foto) Bij de cijfers België wel een grote korrel zout, want ze tellen heel veel overlijdens mee die niet bevestigd zijn (zie foto), dus het effectieve cijfer ligt een stuk lager. Dit lijkt me toch meer angst zaaien, waarom zoveel niet bevestigde gevallen er zomaar bij tellen ? 

In het begin van de lockdown dacht ik, geef die cijfers wat tijd het verbetert wel, maar we zijn volle 5 weken verder, en in plaats van op bepaald moment te zakken in de rangschikking zijn deze landen allemaal geklommen tot de landen met de slechtste cijfers, hoe kan dat nu ? Ik sta open voor deze zeer harde maatregel (met economisch vreselijke gevolgen), maar het bewijs is er nu toch wel dat dit geen oplossing biedt ? En aan de andere kant zet je je economie op het spel, stijgt de armoede, de werkloosheid, … Ik las dit artikel en ga akkoord met de inhoud:
Mag ik schrijven dat strenge lockdowns niet helpen?

En dan hoor ik alle overheden zeggen : “we gaan in lockdown voor het belang van de gezondheid” dan ben je als overheid niet consequent, want de teller corona overlijdens staat momenteel op 146.898, maar het aantal overlijdens door roken staat momenteel voor dit jaar al op 1.470.000 of 10x meer dan de corona overlijdens. En toch mag tabak nog verkocht worden ? Wel staat inmiddels sinds mei 2016 op de verpakking gedrukt dat roken doodt, kanker veroorzaakt, dus ze weten het wel, toch laten ze het gebeuren en proberen ze enkel rokers aan te zetten om te stoppen met roken met de verplichte teksten en met afschrikwekkende foto’s. Ik snap het plaatje, de accijnzen die de overheden ontvangen lopen op tot in de miljarden euros. Kwam de gezondheid niet op de eerste plaats ? En ik hoor jullie denken, Covit19 is besmettelijk en roken kiest men zelf. Dat klopt, maar men gaat in lock down om de overlijdens te verminderen (wat echter echter niet de goede oplossing blijkt te zijn) , men zou de overlijdens door roken kunnen herleiden tot 0, door tabak te verbieden (en voor de rokers onder de lezers, geen probleem, want dit gaat nooit gebeuren) En dat veel overlijdens door roken te maken hebben met onderliggende medische factoren, dit is evenzeer zo met de covit19 overlijdens, 95% heeft onderliggende medische aandoeningen. 

En ineens smijten ze in België met geld, niet normaal. Elk jaar is het zoeken om de begroting rond te krijgen en nu lijkt het of ze hebben geld in overschot. Nochtans doet België het wat dat betreft een van de slechtste van Europa. België stond op nummer 4 met 103% schuld van het bruto binnenlands product … Deze schuld zal dit jaar enorm stijgen, dus het begrotingstekort zal ongezien hoog zijn en na deze crisis kan niemand nog meer belastingen gaan betalen, hoe zullen ze dat oplossen ? 

En we gaan een stapje verder. Zweden koos ervoor om niet in lockdown te gaan en kreeg veel reactie van de rest van Europa en vooral van de WHO. Echter is gebleken dat hun beslissing zo slecht niet was, ze doen het niet super goed, maar toch veel beter dan de landen met lockdown en ze bouwen ook meer groepsimmuniteit op. Hier een artikel waar men sterfte in Zweden vergelijkt met de vorige jaren :http://inproportion2.talkigy.com/swedish_policy.html?fbclid=IwAR213ycRE0KodK6BAXKpBXNmTy_3xApyOKukNiWT1cJPqqR4dC1WSafWhsk

Ik mailde naar FOD economie want had graag de normale cijfers overlijden in België tot op heden. Die zijn er niet, half juni zal men deze hebben van 2019. Wel gaven ze me de links van een paar websites en op de volgende is de situatie te zien van Europa waar men de oversterfte berekent tov vorige jaren. Donkerblauw is grote oversterfte en ik had natuurlijk een kaart van Europa verwacht dat heel donkerblauw kleurt, doch ik was verrast te zien, zeker gezien we temidden van een pandemie zitten, dat deze kaart best meevalt. https://www.euromomo.eu/index.html  Je ziet terug landen als Spanje , Italië, BE, NL, stuk UK, al landen met heel strenge tot strenge lockdown en deze zou je dan in principe verwachten dat ze het beter zouden doen. Er zijn echter heel veel landen die geen oversterfte hebben, gans Scandinavië (ja ook Zweden heeft geen oversterfte), Frankrijk (zoveel corona overlijdens en geen oversterfte vorige week?), Portugal, Griekenland, Ierland, Zwitserland, Oostenrijk , Luxemburg, Estland, Hongarije … 

Ik volg al een tijdje Japan, daar geen lockdown geweest, enkel sinds 8 april paar steden waar nu toch bepaalde zaken gesloten zijn. Ergens moeilijk te begrijpen als je ziet dat ze nog geen 200 overlijdens hebben op een bevolking van 126,5 MIO, of even groot als Frankrijk en Italië samen en die hebben samen 40.000 overlijdens of 200 keer slechter 

Hoe kan Japan , met een stad als Tokyo met 9,2 MIO inwoners, met het drukste metro station ter wereld met 8,5 MIO passagiers per dag, het dan 200 keer beter doen dan 2 landen in FULL lockdown ? Heb de vraag al meermaals gesteld aan VTM, natuurlijk geen antwoord gekregen en kunnen ze ook niet beantwoorden. 

Het klopt dat Japanners over het algemeen hygiënischer zijn, geen handjes schudden, velen dragen een mondmasker (zie je ook op de live Cam hieronder), MAAR ik denk dat wij sinds de lockdown nog veel hygiënischer zijn geworden dan hen, dus hadden we nu toch al resultaat moeten zien. Dan even de cijfers van gisteren vergelijken, na 5 weken lockdown. Frankrijk en Italië samen 1.278 overlijden en Japan 12 overlijdens. 

En dan krijg ik de reactie : cijfers Japan kloppen niet, OK deze kloppen niet en de andere dus wel ? 

Japan is wel in volledige lockdown hoor ik dan, bekijk dan maar eens volgende livecam in Tokyo : https://www.youtube.com/watch?v=kQFo1bVV81c Het leven gaat er zijn normale gang, je ziet denk ik de helft met mondmaskers, druk verkeer, geen anderhalve meter afstand …. 

Zweden en Japan zullen er alleszins economisch veel beter uitkomen, de schade die ons te wachten staat economisch zal zwaar zijn en zich jaren laten voelen. Na bankcrisis duurde het 5 jaar voor de economie in Europa terug groeide, de schade nu is veel groter. In 2009 , jaar na de grote bankencrisis was er een negatieve groei van 4,5%, nu verwachten ze negatieve groei tussen 8 en 10% en zou me niet verwonderen dat landen met lange lockdown het nog slechter zullen doen. 

Wat is de oplossing ? Denk dat het bewijs duidelijk is dat de West Europese landen niet de juiste beslissing hebben genomen en wat mij ook verwondert, het lijkt of al onze landen overgenomen zijn door een groep dokters/virologen die gaan bepalen wat er met het land gaat gebeuren ? Dr Van Ranst , geeft dan aub zelf het goede voorbeeld en ga niet elke dag naar de studio van de VTM, we leven in het jaar 2020 dus een videocall zou veel gepaster zijn. Je legt het allemaal zo goed uit, geef dan aub zelf het goede voorbeeld. Je neemt zelf je zoontje mee naar Gert late Night, begrijpen wie kan. Hij pleit voor burgerzin, dit zegt mij doe alle interviews op afstand en neem je zoon niet mee naar een live tv programma. Dan gaat hij ook al pleiten om alle evenementen in de zomer af te lassen en om niet op reis te gaan ? Het is totaal nog niet geweten of dit virus tijdens de zomer aanwezig zal zijn, alle andere virussen verdwijnen vanaf mei tot oktober, of dit virus anders zou zijn weet men nog niet en toch gaat men al gaan bepalen wat wel en niet mag in de zomer ? Zijn collega professor Neil Ferguson in de UK (die daar de overheid adviseert) zat eventjes 96% ernaast met zijn schatting van het aantal corona doden. Eerst sprak hij van 500.000 overlijdens door Corona in de UK, door lockdown te herleiden tot de helft, paar weken later zei hij dat het er wellicht maar 20.000 zouden zijn. Dit laatste zal wellicht redelijk goed ingeschat zijn, de teller staat er nu op 13.729. https://www.dailymail.co.uk/news/article-8164121/Professor-predicted-500-000-Britons-die-coronavirus-accused-having-patchy-record.html

USA die later in lockdown is gegaan, zal geleidelijk al terug  geopend worden. President Trump deed een toespraak en 29 staten zouden al snel het normale leven terug kunnen opnemen. Hij drukte op het belang om de economie terug op gang te krijgen. 

Ik hoop dat hetzelfde gebeurt in Europa, wie het te vroeg vindt, kan zelf langer binnen blijven, ieder heeft nog steeds de keuze (hoewel ik momenteel geen keuze heb). Ook hier in Spanje doen bepaalde gebieden het veel beter dan andere, dus ook hier zou het logisch zijn dat bepaalde provincies stilletjes aan terug (stapsgewijs) het oude leven van vroeger terug opnemen. 

Ik weet dat de meningen verdeeld zijn, maar Japan en Zweden zijn het bewijs dat het anders kan, zonder of toch veel minder weerslag op de economie. De cijfers tonen aan dat een total lockdown niet de gewenste resultaten oplevert (jammer genoeg)

Ik heb altijd geleerd dat we leren uit het verleden en ben me er ook van bewust dat er zaken zullen veranderen. Misschien geen handjes meer schudden (zie hier geen problemen in), meer hygiëne in winkels (is goed), … er zal wel iets positiefs blijven hangen morgen, overmorgen en wellicht de volgende weken, maanden en misschien jaren. Ook heel belangrijk in de toekomst en dat denk ik gebeurde te weinig, ben je ziek of je kinderen zijn ziek, gewoon thuis blijven, hier start het probleem en is alvast een grote belangrijke stap waar ieder zich moet aan houden. Beter voorkomen dan genezen …  

Na regen komt zonneschijn, ik wens ieder een goede gezondheid, is trouwens de grootste rijkdom in het leven en beseffen we nu allemaal nog meer. Met een goede gezondheid gaat de rest vanzelf. Alles komt goed !  

Kris Strybol

Cargue Artículos Más Relacionados
Cargue Más En Nieuws
Comentarios cerrados

Mira además

Residenten of toeristen… of allebei

Het is al een jaar duidelijk dat de situatie in de gewesten Marina Alta en Marina Baixa op…