Home Nieuws Minder besmettingen aan Costa Blanca door minder contaminatie?

Minder besmettingen aan Costa Blanca door minder contaminatie?

5 minuten (lectuur)
3,116

ALICANTE. Het instituut voor gezondheid Carlos III zoekt het antwoord op de vraag die vele onderzoekers zich stellen: kunnen contaminerende deeltjes in de lucht het coronavirus verspreiden? Het onderzoek richt zich naar deze vraag, die inhoudelijk wil bewijzen dat zuivere lucht te maken heeft met het meer of minder verspreiden van het virus en dus besmettingen.

De provincie Alicante, de vijfde dichtst bevolkte provincie van Spanje, staat integendeel aan de staart van het aantal besmettingen met 2,7 per 100.000 inwoners en hieruit wil men conclusies trekken en veel in verband brengen met de zuiverheid van de lucht die we inademen. Niet alleen wat betreft contaminatie, maar ook vochtigheidsgraad en temperatuur zouden een rol spelen en de studie richt zich vooral naar de periode tussen februari en half maart, de periode dat de meeste besmettingen werden vastgesteld.

De studie wordt gefinancierd door het zogenaamde ‘Fondo Covid-19’ en rekent op de steun van de Asociación Española de Meteorología.

De professor voor geografie van de universiteit van Alicante, Jorge Olcina, verklaart dat afgelopen maand februari, toen het virus zich reeds verspreidde in Spanje, de provincie Alicante en periode van weinig contaminatie kende, te wijten aan de oostenwind. Precies in die periode was de luchtvervuiling minimaal. Olcina blijft echter voorzichtig in zijn conclusies, maar wijst er op dat het onderzoek niet alleen in Spanje gebeurt. In vele landen wordt een onderzoek in die richting verricht.

Men is van oordeel dat een van de oorzaken van de grote verspreiding in grote steden, ook tijdens het huisarrest, te wijten zou kunnen zijn aan de luchtvervuiling en het transporteren van het virus door de contaminerende deeltjes. “Het kan ook het gevolg zijn van andere atmosferische parameters”, zegt Olcina, “maar de contaminatie zou een rol kunnen spelen in de verspreiding.” Hij wees er op dat de activiteit van het virus beduidend minder is als de temperatuur boven de 25 graden stijgt, een van de redenen waarom we nu de zomer redelijk veilig tegemoet kunnen zien. In de maanden februari en maart was de temperatuur langs de Costa Blanca ook gemiddeld hoger dan normaal dan in andere delen van Spanje.

De studie die in Spanje wordt verricht wil een vervolg zijn van een andere studie die werd gedaan door de universiteit van Harvard, die wou aantonen dat een relatie bestaat tussen het transport van fijne stofdeeltjes (minder dan 2,5 micro) en de besmetting door het virus en men kwam tot de conclusie dat personen die in een vervuilde lucht leven sneller en heviger door het virus werden getroffen.

Het onderzoek heeft in ieder geval de hypothese ondersteunt dat de deeltjes van aerosol die het virus bevatten tussen 0,1 en 1 micro (een duizendste deel van een millimeter) verder kunnen ‘reizen’ als ze zich mengen met contaminerende deeltjes tot 10 micro.

Indien het onderzoek de relatie tussen zuivere lucht en risico voor besmetting door covid-19 kan aantonen, is dit het zoveelste bewijs dat de Wereld Gezondheidsorganisatie gelijk heeft om de Costa Blanca en dan vooral de streek rond Jávea, tot de gezondste van Europa en de tweede gezondste ter wereld (na Rio de Janeiro) te bestempelen.

Bron: Hallo Weekblad, met dank aan Max Ruffi

Laad meer gerelateerde artikels
Laad meer artikels in Nieuws
Reacties niet meer mogelijk

Controleer ook

Nederlands Vlaamse Vereniging Calpe bereikt de kaap van 500 leden !

Op de Happy Friday van 15 juli werd het 500e lid van de NVVC ingehuldigd. Geert van Imscho…