Home Home Ook Benitatxell ruimt een stuk geschiedenis op

Ook Benitatxell ruimt een stuk geschiedenis op

2 minuten (lectuur)
149

Het dorp Benitatxell was een van de laatste om een tijdperk af te sluiten. Enkele dagen geleden werden de twee laatste telefooncellen afgebroken en weggehaald. Deze getuigen van een tijd dat nog geen smartphones of sociale netten bestonden, hebben lang deel uitgemaakt van de geschiedenis van vele dorpen en in de afgelegen streken waren ze vaak de enige vorm van communicatie met de buitenwereld.

De inwoners van Benitatxell hebben afscheid genomen van dat stuk verleden, al waren er enkele stemmen die meenden dat men er één had moeten laten staan als een soort monument aan die verleden tijd. En om later aan de kleinkinderen te laten zien hoe men vroeger met anderen kon spreken.

Het gemeentebestuur toonde zich echter onverbiddelijk. De cabines waren al een hele tijd het voorwerp van vandalisme en functioneerden al lang niet meer. Toch vond men nog enkele munten bij de apparaten.

Toch blijven in de grote steden die telefooncellen nog hun dienst doen. In steden als Elx, Alicante, Orihuela, Murcia of Cartagena, brengen ze op strategische plaatsen, zoals bij haltes van trein of bus of bij ziekenhuizen zelfs nog geld op.

Waarschijnlijk, binnen vele jaren, zullen wel enkele gemeentebesturen op het idee komen om weer zo’n telefooncel te plaatsen, een nostalgisch monument als hulde aan een glorierijke geschiedenis.

Bron: Hugo Renaerts

Laad meer gerelateerde artikels
Laad meer artikels in Home
Reacties niet meer mogelijk

Controleer ook

Everzwijn op wandel in Calp

Het was tijdens de lockdown geen abnormaal verschijnsel om everzwijnen en vossen de dorpen…