Home Nieuws Ook op stranden rookverbod

Ook op stranden rookverbod

5 minuten (lectuur)
1,240

ALICANTE. Geen peuken meer op het strand! De provincie Alicante zet een stap voorwaarts in de richting van rookvrije stranden en voor het eerst zullen deze zomer de resultaten van die campagne merkbaar zijn. In totaal zijn er twintig stranden en strandjes van vier gemeenten waar het rookverbod geldt. Tenminste… waar men vriendelijk wordt verzocht om niet te roken. Alleen in Finestrat heeft men een duidelijke grens gesteld: verboden te roken op het strand van La Cala. Wie wel een sigaret, sigaar of pijp opsteekt, mag zich aan een boete verwachten.

Het project om stranden rookvrij te maken werd afgelopen jaar al geopperd door de Valenciaanse regering, maar het verschijnen van coronavirus heeft een flinke duw gegeven in die richting, want peuken kunnen besmet zijn.

El Campello, Elche, Dénia en Finestrat bouwen aan de weg naar rookvrije stranden, in de hoop en verwachting dat binnen enkele jaren roken op het strand overal verboden zal worden. De onaangename verrassing om peuken in het zand aan te treffen zal dus definitief voorbij zijn.

De provincie Alicante is geen pionier op dat gebied, maar huppelt een beetje achterop. Galicia heeft in 2012 reeds een actie op touw gezet om niet te roken op het strand, maar een verbod werd alsnog niet uitgevaardigd.

In de Comunidad Valenciana beet Orpesa, in de provincie Castellón, afgelopen jaar de spits af, gevolgd door Cullera in de provincie Valencia, terwijl nu vier gemeenten in de provincie Alicante in hun voetspoor treden.

Alleen Finestrat gaat een stap verder met het verbod, met als reden de besmetting van het virus, dat zijn oorzaak zou kunnen hebben bij de achtergelaten peuken.

El Campello was er als de kippen bij om te volgen. El Campello was ook de eerste gemeente in de Comunidad Valenciana die speciale hondenstranden open stelde. Nu wil men alle stranden op het grondgebied, 23 kilometer kust met 17 strandjes, vrijwaren, waaronder de twee grote stranden van

Muchavista en Carrerlamar.

De wethouder van Campello verklaarde dat er nog geen sancties worden opgelegd “maar als deze campagne geen resultaat oplevert, zullen we wel overgaan tot verbod per decreet en zullen boetes uitgedeeld worden.”

Elche zal het strand van Carabassí rookvrij maken en daarvoor borden en vlaggen plaatsen. Men ontwerp een speciale vlag om rookvrije stranden aan te duiden. De gemeente wil nog andere stranden betrekken bij de actie.

Tenslotte ging ook Denia mee in zee. De wethouder voor Gezondheid van Denia, Isaura Navarro,

heeft het strand van Marge Roig rookvrij verklaard.

Andere gemeenten zoals Alicante, Benidorm, Altea of Alfaz del Pí hebben een rookverbod nog niet op de agenda staan en in het gewest Vega Baja worden er momenteel evenmin acties in die zin ondernomen.

In Alicante verklaarde men dat iedereen die op het strand komt een controle ondergaat dus niet besmet is. In Alfaz del Pi zei men op het gemeentehuis dat het strand van Albir geen problemen kent met veel peuken, iets wat ook in Altea het geval is. Bij het ter perse gaan hadden we nog geen contact met een verantwoordelijke op het gemeentehuis van Benidorm.

Bron: Hallo Weekblad, met dank aan Max Ruffi

Laad meer gerelateerde artikels
Laad meer artikels in Nieuws
Reacties niet meer mogelijk

Controleer ook

Benidoleig: de grot van de schedels

Regelmatig plaatst VIW-Costa Blanca een artikel over een architectonisch of natuurmonument…