Home Home San Juan, eerste toegelaten feest

San Juan, eerste toegelaten feest

3 minuten (lectuur)
96

ALICANTE. Bijna alle feesten, grote evenementen en festivals zijn vanwege het covid-19 uitgesteld of afgelast. Maar nu heeft de Valenciaanse regering de toelating gegeven om het feest van San Juan, traditioneel met brandstapels gehouden op het strand, onder bepaalde veiligheidsnormen, te laten doorgaan.

De geboorte van de Heilige Johannes de Doper is een hoogfeest in de Katholieke Kerk dat op 24 juni wordt gevierd. Rond dit feest zijn nog vele gebruiken, zoals vreugdevuren, die teruggaan op voor-christelijke midzomerfeesten, die gehouden werden rond de zomerzonnewende. Het Sint-Jansvuur is zo een vreugdevuur, genoemd naar Johannes de Doper, dat in vroegere eeuwen deel uitmaakte van de midzomerfeesten en reeds sinds de voor-christelijke tijd in vrijwel alle landen van Europa op 23 of 24 juni werd ontstoken.

Het feest van San Juan, de ‘Hogueras’ in Alicante, hebben van origine te maken met het vieren van de langste dag op 23 juni waarop veel oogst binnengehaald kon worden en de kortste nacht van 23 op 24 juni om alle slechte dingen te vernietigen. Sinds 1928 is het feest in Alicante echter een officieel stadsfeest geworden, dat een beetje lijkt op de Fallas in Valencia. Grote papier-maché poppen worden verbrand om zo Sint Jan te vieren.

In Alicante zijn deze dagen uitgeroepen tot evenement van nationaal toeristisch belang. Die feesten beginnen al op 19 of 20 juni (afhankelijk van het jaar) met vele activiteiten voor jong en oud. Uiteraard komen er veel toeristen op de feesten af. Maar dit feest zal men dit jaar niet kunnen bijwonen, omdat te veel mensen zich in de straten verenigen.

Hoewel enkele gemeenten het niet zullen toestaan, heeft het departement voor Gezondheid van de Valenciaanse regering, toch toelating gegeven om deze populaire viering dit jaar op de stranden toe te staan, indien zich geen ‘ongewenste situaties’ voordoen die de gezondheid in gevaar kunnen brengen.

Het is dus het allereerste feest langs de Costa Blanca sinds het uitroepen van de alarmtoestand. De stad Alicante heeft zich er echter al tegen verzet. “Het is niet wenselijk dat we risico gaan nemen, omdat we tijdens die feesten de veiligheid niet kunnen waarborgen” verklaarde de wethouder voor Toerisme van Alicante, Mari Carmen Sánchez.

Bron: Weekblad Hallo, met dank aan Max Ruffi

 • Voorwoord vertegenwoordiger VIW

  1 april 2019… voor velen betekent die datum traditioneel de dag waarbij mensen elkaar voor…
 • Wandelzoektocht in Finestrat

  Binnenkort start de vierde wandelzoektocht in Finestrat FINESTRAT – Op 27 april word…
 • Teaming up met 2 Vlaamse bedrijven

  ALICANTE – Na de lockdown hebben veel bedrijven een serieuze klap gekregen. Daarom is het …
 • Diversiteit en beleggen

  Een financieel gelijk speelveld op de beurs voor iedereen Met de beelden van de vele betog…
 • Vakantiewoning verhuren

  U heeft een woning in Spanje en u bent niet-resident dan heeft u misschien reeds de intent…
Laad meer gerelateerde artikels
Laad meer artikels in Home
Reacties niet meer mogelijk

Controleer ook

Teaming up met 2 Vlaamse bedrijven

ALICANTE – Na de lockdown hebben veel bedrijven een serieuze klap gekregen. Daarom is het …