Home Nieuws San Juan, eerste toegelaten feest

San Juan, eerste toegelaten feest

3 minuten (lectuur)
653

ALICANTE. Bijna alle feesten, grote evenementen en festivals zijn vanwege het covid-19 uitgesteld of afgelast. Maar nu heeft de Valenciaanse regering de toelating gegeven om het feest van San Juan, traditioneel met brandstapels gehouden op het strand, onder bepaalde veiligheidsnormen, te laten doorgaan.

De geboorte van de Heilige Johannes de Doper is een hoogfeest in de Katholieke Kerk dat op 24 juni wordt gevierd. Rond dit feest zijn nog vele gebruiken, zoals vreugdevuren, die teruggaan op voor-christelijke midzomerfeesten, die gehouden werden rond de zomerzonnewende. Het Sint-Jansvuur is zo een vreugdevuur, genoemd naar Johannes de Doper, dat in vroegere eeuwen deel uitmaakte van de midzomerfeesten en reeds sinds de voor-christelijke tijd in vrijwel alle landen van Europa op 23 of 24 juni werd ontstoken.

Het feest van San Juan, de ‘Hogueras’ in Alicante, hebben van origine te maken met het vieren van de langste dag op 23 juni waarop veel oogst binnengehaald kon worden en de kortste nacht van 23 op 24 juni om alle slechte dingen te vernietigen. Sinds 1928 is het feest in Alicante echter een officieel stadsfeest geworden, dat een beetje lijkt op de Fallas in Valencia. Grote papier-maché poppen worden verbrand om zo Sint Jan te vieren.

In Alicante zijn deze dagen uitgeroepen tot evenement van nationaal toeristisch belang. Die feesten beginnen al op 19 of 20 juni (afhankelijk van het jaar) met vele activiteiten voor jong en oud. Uiteraard komen er veel toeristen op de feesten af. Maar dit feest zal men dit jaar niet kunnen bijwonen, omdat te veel mensen zich in de straten verenigen.

Hoewel enkele gemeenten het niet zullen toestaan, heeft het departement voor Gezondheid van de Valenciaanse regering, toch toelating gegeven om deze populaire viering dit jaar op de stranden toe te staan, indien zich geen ‘ongewenste situaties’ voordoen die de gezondheid in gevaar kunnen brengen.

Het is dus het allereerste feest langs de Costa Blanca sinds het uitroepen van de alarmtoestand. De stad Alicante heeft zich er echter al tegen verzet. “Het is niet wenselijk dat we risico gaan nemen, omdat we tijdens die feesten de veiligheid niet kunnen waarborgen” verklaarde de wethouder voor Toerisme van Alicante, Mari Carmen Sánchez.

Bron: Weekblad Hallo, met dank aan Max Ruffi

Laad meer gerelateerde artikels
Laad meer artikels in Nieuws
Reacties niet meer mogelijk

Controleer ook

6 en 8 december: nationale feestdagen

Dit jaar vallen twee nationale feestdagen op dagen die een lange brug kunnen betekenen, na…