Home Nieuws Uniek in de provincie: ophalen huisvuil van deur tot deur

Uniek in de provincie: ophalen huisvuil van deur tot deur

4 minuten (lectuur)
559

PILAR DE LA HORADADA. De gemeente Pilar de la Horadada brengt een primeur in de provincie Alicante, een primeur weliswaar voor deze provincie, want wat men hier gaat doen bestaat al sinds vele jaren in andere landen en is ons welbekend. In Pilar wil men geleidelijk de vuilniscontainers afschaffen en gaat men over tot het ophalen van huishoudelijk afval van huis tot huis. Alles begint in de wijk San Isidro, binnen het ‘Plan Integral de Residuos’.

De containers in diverse kleuren zullen dus weldra uit het straatbeeld van Pilar de la Horadada verdwijnen. Op woensdag, vrijdag en zondag passeren de wagens die het geselecteerd huishoudelijk afval komen ophalen.

Het is een pilootprogramma, dat vanaf maart de inwoners van de wijk San Isidro voor een voldongen feit zal stellen. Volgens het gemeentebestuur is deze vorm van vuilnis ophalen meer eigen aan de 21ste eeuw. Wethouder José María Pérez wees er op dat Pilar de la Horadada een voorbeeld moet worden voor andere plaatsen in de provincie Alicante. Alles werd in handen gegeven van het bedrijf STV Gestión. Bij de gemeente vertrouwt men er op dat dit systeem geleidelijk in de hele stad en de buitenwijken zal worden ingevoerd.

De inwoners van de betrokken wijk hadden reeds een onderhoud met de burgemeester en de wethouders over hun verantwoordelijkheid en met de directie van STV Gestión over de wijze waarop alles gaat gebeuren.

De wethouder voor Leefmilieu, Pedro Miguel Moya, zei dat de inwoners drie keer per week het geselecteerde afval voor de deur zetten, waar het door de gespecialiseerde diensten wordt opgehaald. Het organisch afval wordt drie keer per week in speciaal daarvoor bestemde zakken opgehaald. Op dinsdag haalt men het glas en het andere geselecteerde afval op. Op woensdag en zondag is het plastic aan de beurt. Volgens het gemeentebestuur betekent dit een grote verandering, want de containers zullen uit het straatbeeld verdwijnen en bovendien gebeurt de recyclage nu veel intensiever.

De burgemeester wees op de verdienstelijke arbeid van de gemeentelijke technici in de ontwikkeling van het project, samen met de samenwerking met Ecovidrio. Het is het departement van Landbouw, Rurale Ontwikkeling en Ecologische Omschakeling van de Valenciaanse regering die achter het project stond en de nodige containers voor het ophalen van het geselecteerd huishoudelijk afval ter beschikking stelde.

Laad meer gerelateerde artikels
Laad meer artikels in Nieuws
Reacties niet meer mogelijk

Controleer ook

De ‘top 10’ doet het goed

De ‘top 10’ van grootste bedrijven met zetel in Alicante en met franchises werken doet het…