Home Columnisten Cova Tallada gaat weer desastreuze zomer tegemoet

Cova Tallada gaat weer desastreuze zomer tegemoet

4 minuten (lectuur)
2,291

De Cova Tallada, uitgehakte grot, in de klippen niet ver van Denia, is al vele jaren één van de grote toeristische attracties voor de bezoekers van Denia en Jávea en van vele excursionisten en kajakvaarders. Zodanig zelfs dat men al enkele jaren het plan heeft opgevat om de toegang tot de grot te beperken, maar dit lijkt ook dit jaar niet mogelijk gezien de ‘lange en moeilijke administratieve weg’ die men dient af te leggen.

Het bestuur van het natuurpark Montgó waarin de grot ligt, uitmondend in zee, heeft gisteren een vergadering belegd in La Xara, waarbij duidelijk werd gesteld dat maatregelen om het aantal bezoekers te beperken dringend noodzakelijk zijn om verder verval van de grot te verhinderen.

Vorig jaar werd een voorstel ingediend om het aantal bezoekers van de grot te beperken tot 71 per dag. Toen noteerde men gemiddeld dagelijks 437 personen, waarvan vele een hele dag verbleven in de grot en men noteerde pieken van 129 bezoekers per uur, het vijfdubbele van bijvoorbeeld het kasteel van Denia en het tiendubbele van de gotische kerk van Jávea. De invasie van kajaks was ook niet mals: gemiddeld 88 per dag.

Er ligt een   wetsvoorstel op tafel voor die beperking, maar daarvoor heeft men ook de goedkeuring nodig van het autonome ministerie van Leefmilieu dat na de gemeenteraadsverkiezingen moet gevormd worden in Jávea, op wiens grondgebied de grot ligt, al is de kortste weg over land vanuit Denia. Daarin wordt voorgesteld dat men een  aanvraag moet indienen om de grot te bezoeken en dat de eigenaars van bedrijven die kajaks verhuren een verdrag moeten ondertekenen met de directie van het natuurpark. De controle moet worden uitgevoerd door de gemeentelijke politie, de afdeling leefmilieu (Seprona) van de Guardia Civil en de autonome politie. De beperking zou gaan van 1 juni tot 15 september.

Dit alles zal zo goed als onmogelijk zijn tegen deze zomer.

Burgemeester Vicent Grimalt van Denia heeft er reeds op gewezen dat de gemeentelijke politie het in de zomermaanden veel te druk heeft en ook niet de taak op zich kan nemen om de toegang tot de grot te controleren. Negentig procent van de bezoekers van de Cova Tallada komt via het pad of per bootje vanuit Denia. Het pad vanuit Les Rotes in Denia naar de grot is niet zo gemakkelijk en er gebeuren regelmatig ongelukken. In afwachting van een restrictie heeft een brigade van de Montgó ondertussen verbeteringen aangebracht aan dit pad.

Laad meer gerelateerde artikels
Laad meer artikels in Columnisten
Reacties niet meer mogelijk

Controleer ook

Boek ‘CONTRA CORONA’

Het coronavirus stortte zich onverwacht op de wereld en in de meeste landen werd de bevolk…