Home Columnisten Cova Tallada gaat weer desastreuze zomer tegemoet

Cova Tallada gaat weer desastreuze zomer tegemoet

4 minuten (lectuur)

De Cova Tallada, uitgehakte grot, in de klippen niet ver van Denia, is al vele jaren één van de grote toeristische attracties voor de bezoekers van Denia en Jávea en van vele excursionisten en kajakvaarders. Zodanig zelfs dat men al enkele jaren het plan heeft opgevat om de toegang tot de grot te beperken, maar dit lijkt ook dit jaar niet mogelijk gezien de ‘lange en moeilijke administratieve weg’ die men dient af te leggen.

Het bestuur van het natuurpark Montgó waarin de grot ligt, uitmondend in zee, heeft gisteren een vergadering belegd in La Xara, waarbij duidelijk werd gesteld dat maatregelen om het aantal bezoekers te beperken dringend noodzakelijk zijn om verder verval van de grot te verhinderen.

Vorig jaar werd een voorstel ingediend om het aantal bezoekers van de grot te beperken tot 71 per dag. Toen noteerde men gemiddeld dagelijks 437 personen, waarvan vele een hele dag verbleven in de grot en men noteerde pieken van 129 bezoekers per uur, het vijfdubbele van bijvoorbeeld het kasteel van Denia en het tiendubbele van de gotische kerk van Jávea. De invasie van kajaks was ook niet mals: gemiddeld 88 per dag.

Er ligt een   wetsvoorstel op tafel voor die beperking, maar daarvoor heeft men ook de goedkeuring nodig van het autonome ministerie van Leefmilieu dat na de gemeenteraadsverkiezingen moet gevormd worden in Jávea, op wiens grondgebied de grot ligt, al is de kortste weg over land vanuit Denia. Daarin wordt voorgesteld dat men een  aanvraag moet indienen om de grot te bezoeken en dat de eigenaars van bedrijven die kajaks verhuren een verdrag moeten ondertekenen met de directie van het natuurpark. De controle moet worden uitgevoerd door de gemeentelijke politie, de afdeling leefmilieu (Seprona) van de Guardia Civil en de autonome politie. De beperking zou gaan van 1 juni tot 15 september.

Dit alles zal zo goed als onmogelijk zijn tegen deze zomer.

Burgemeester Vicent Grimalt van Denia heeft er reeds op gewezen dat de gemeentelijke politie het in de zomermaanden veel te druk heeft en ook niet de taak op zich kan nemen om de toegang tot de grot te controleren. Negentig procent van de bezoekers van de Cova Tallada komt via het pad of per bootje vanuit Denia. Het pad vanuit Les Rotes in Denia naar de grot is niet zo gemakkelijk en er gebeuren regelmatig ongelukken. In afwachting van een restrictie heeft een brigade van de Montgó ondertussen verbeteringen aangebracht aan dit pad.

 • Voorwoord vertegenwoordiger VIW

  1 april 2019… voor velen betekent die datum traditioneel de dag waarbij mensen elkaar voor…
 • Wandelzoektocht in Finestrat

  Binnenkort start de vierde wandelzoektocht in Finestrat FINESTRAT – Op 27 april word…
 • Brand op Sierra Helada

  Maandagmiddag rond 17 uur ontstond een bosbrand in het hoogste deel deel van het Sierra He…
 • De schande van Benidorm

  Een massa toeristen wordt dagelijks met de bus vanaf de luchthaven of andere Spaanse stede…
 • Toeristen tarten gevaar

  De badgasten van de baai Ambolo in Jávea negeren de waarschuwing van de gemeente, die enke…
Laad meer gerelateerde artikels
 • Nick Pollet

  Nick richtte in 1998 ‘Do you Wanna’ op, een bedrijf dat zich hoofdzakelijk bezig houdt met…
 • Bedrijf over te nemen

  Wegens pensionering: Over te nemen, gestaag groeiende zaak zonder personeel, met klandizie…
 • Edicola brengt speciale gids voor de Marina Alta

  De Marina Alta, het noordelijk deel van de Costa Blanca, is al vele jaren een geliefkoosd …
Laad meer artikels in Columnisten
Reacties niet meer mogelijk

Controleer ook

Nick Pollet

Nick richtte in 1998 ‘Do you Wanna’ op, een bedrijf dat zich hoofdzakelijk bezig houdt met…