Home ebooks over Spanje Mysterieuze Costa Blanca

Mysterieuze Costa Blanca

5 minuten (lectuur)
1,090

Hugo Renaerts

Verschijningsjaar: 2012

De provincie Alicante, in de hele wereld bekend als de Costa Blanca, heeft niet alleen zijn prachtige stranden te bieden, ook het achterland met zijn uitgestrekte bergketens, valleien, bossen en kloven wordt steeds meer een toeristische trekpleister.

Hugo Renaerts (Antwerpen 1943) kreeg een grafische opleiding en was lange tijd vast scenarist bij Willy Vandersteen voor de Bessy-verhalen. Hij werkte ook mee aan de serie ‘Suske & Wiske’. Hij schreef een aantal sketches voor het komische duo ‘Gaston & Leo’, voor het ‘Manneke’ en enkele afleveringen voor de populaire serie ‘Schipper naast Mathilde’. In Spanje was hij redacteur bij het Nederlandstalig weekblad ‘Bij Ons’ en bij het weekblad ‘Hallo’. Nadat hij gepensioneerd was publiceerde hij verschillende boeken, o.a. ‘Boem’, ‘Moord in het verleden’, ‘In naam van de vader’, ‘Het dier in de mens’ en ‘Geest van vlees en bloed’. Ook publiceerde hij twee wandelgidsen.

Er verschenen reeds talloze reisgidsen over de Costa Blanca, maar dit boek wil een speciaal onderwerp belichten, een ándere route, een route van de legenden en waarheden of halve waarheden. In de hele provincie vinden we, net als overal ter wereld, plaatsen waar een mysterie hangt, waar een legende aan verbonden is, waar een speciale geschiedenis aan voorafging. Een bezoek aan die vele plaatsen, waar gebouwen, kruisen, bomen of bepaalde voorwerpen herinneren aan epische of geheimzinnige gebeurtenissen, kan een heel ander soort toerisme betekenen, een toerisme dat geschiedenis en cultuur verbindt met sagen en legenden.

Vele legenden hebben te maken met de op het einde van de vijftiende eeuw definitief verbannen muzelmannen, moslims of zoals ze hier populair worden genoemd, de ‘moros’, de moren en later de ‘moriscos’.
Vanwaar die naam? Toen de Arabieren in 711 Spanje binnenvielen, waren dat legers met alleen maar Arabische bevelhebbers. De soldaten bestonden uit inwoners van Noord-Afrika die waren ingelijfd en ook de veel latere heersers brachten hoofdzakelijk Noord-Afrikaanse berbers onder bevel van Arabische generaals of emirs naar Spanje.
De wreedste, de dapperste, de bloeddorstigste onder deze bezetters waren de negers uit Mauretanië, de échte moren, maar later werd die naam gebruikt voor alle moslims die het Iberische schiereiland bezetten.
Ontelbaar zijn de legenden en sagen over deze moren en toen ze het land werden uitgezet ging iedereen op zoek naar hun verborgen schatten. Meer dan duizend plaatsen in Spanje zouden een moorse schat herbergen.
Maar laten we niet vergeten dat, vooral in de provincie Alicante, deze moslims hoofdzakelijk landbouwers waren, wiens enige bezit bestond uit schapen, geiten, een ezel en kippen, net genoeg om de familie van voedsel te voorzien. Waar zouden die landbouwers een schat halen om te verbergen? Maar desondanks blijven de geruchten  de ronde doen en hier en daar gaan avonturiers nog steeds op zoek naar de verborgen schatten van de moren.
De route van de legenden brengt ons door kloven, in grotten, langs ruïnes, in kastelen, maar ook in grote steden…

Download ebook
Laad meer gerelateerde artikels
  • Romeins Spanje

    Herwig Waterschoot Verschijningsjaar: 2016 Spanje is buiten Italië het Europese land met d…
  • Reizigers in Spanje

    Herwig Waterschoot Verschijningsjaar: 2014 Reisverslagen van auteurs, romantici en avontur…
  • Stierenvechten is een kunst

    Herwig Waterschoot Verschijningsjaar: 2012 ‘Stierenvechten is een kunst’ besch…
Laad meer artikels in ebooks over Spanje
Reacties niet meer mogelijk

Controleer ook

Romeins Spanje

Herwig Waterschoot Verschijningsjaar: 2016 Spanje is buiten Italië het Europese land met d…