Inicio Nieuws Ambitieus en duur project als getuige van onverantwoord beleid

Ambitieus en duur project als getuige van onverantwoord beleid

5 minuto leer
2,027

TORREVIEJA. Lang voordat het gebouw bezet werd door krakers, uitgelezen plek werd voor illegale drankgelegen of slachtoffer van branden, was de maquette van het gebouw ‘La Caracola’ van de Japanse architect Toyo Ito de eerste fase van een prestigieus kuuroord in Torrevieja. De maquette werd zelfs geëxposeerd in het museum voor moderne kunst in New York als voorbeeld voor de nieuwe Spaanse architectuur.

Nu, veertien jaar en duizend problemen later, blijft na een laatste brand, dit jaar in augustus, alleen nog de betonnen fundering en verwrongen ijzer over, omgeven door onkruid en struikgewas. Een zielig ‘monument’, een schrijnende getuigenis van zovele jaren wanbeleid op de Punta de la Vibora, bij de roze lagune van Torrevieja. Ondervraagd over de toekomst van deze ruïne, kon de huidige burgemeester van Torrevieja, Eduardo Dolón, geen antwoord geven.

Bij de eerste brand in maart 2012 werd het stoffen dak vernield en op de gemeente verklaarde men toen dat men een berekening zou maken van de opgelopen schade, iets wat nooit gebeurde.

De geschiedenis van het miljoenenproject die met deze Caracol een aanvang nam, begon in 2002. De opdracht voor het complex werd toevertrouwd aan de prestigieuze Japanse architect Toyo Ito en het moest een groot kuuroord worden met loodtherapie uit de ziltige bodem. In totaal zou alles bestaan uit drie gebouwen. Slechts één daarvan werd neergezet, met een kostprijs van anderhalf miljoen euro. Het complex zou deel uitmaken van de nieuwe luxe-urbanisatie Torreta III. De definitieve doodsteek kwam dit jaar op 14 augustus, toen een brand de overblijvende resten van de Caracol vernielde.

De architect Toyo Ito bezocht Torrevieja in 2018 en was ontsteld over de staat waarin zijn ontwerp zich bevond. Hij eiste bij het gemeentebestuur dadelijk de teruggave van de 10.000 euro die hij als borg had gestort. In 2007 kondigde het gemeentebestuur aan  dat het toen onderbroken project zou afgewerkt worden en dat snel met de tweede fase begonnen zou worden. Het gemeentebestuur van Torrevieja noemde het een project dat ‘herhaalde malen internationaal bekroond was als voorbeeld van de moderne Spaanse architectuur en dat een blikvanger was in New York, in het belangrijkste museum voor moderne kunst ter wereld’.

Maar de vereniging Vrienden van het Moeras, die in 2003 het hele project reeds aanklaagde, heeft een duidelijk alternatief: helemaal afbreken en het terrein in zijn oorspronkelijke staat herstellen.

Dat alles intussen nog doorgang kon vinden lijkt onvoorstelbaar, want zowel de Directie voor Kustzaken als het departement voor Leefmilieu van de Valenciaanse regering verklaarden het hele project illegaal, omdat de constructie werd neergezet op openbaar terrein.

De Punta de la Vibora is een uitzonderlijk gebied bij de lagune van Torrevieja. Vanaf de oever strekt zich een zoutstrand uit, uniek in de hele regio Valencia en de Valenciaanse regering heeft verklaard dat hier iedere bouwactiviteit verboden is. Maar ondertussen staat het geraamte van de Caracol nog steeds dit gebied te ontsieren. Een monument van onverantwoord beleid.

Bron: Hugo Renaerts

Cargue Artículos Más Relacionados
Cargue Más En Nieuws
Comentarios cerrados

Mira además

Villajoyosa, de beste “geheime” bestemming van Europa

Een ranking van de beste ‘geheime’ bestemmingen in Europa in 2024, uitgewerkt door Europea…