Home Nieuws Beloning voor recycleren

Beloning voor recycleren

5 minuten (lectuur)
1,318

VALENCIA. Het systeem ‘Devolución y Recompensa’ (SDR), een systeem dat er op gericht is om mensen te belonen via kortingen en bonificaties die verpakkingen trouw in bepaalde containers deponeren, staat op het punt om ingevoerd te worden in de Comunidad Valenciana, te beginnen in de hoofdstad Valencia, om dan uit te breiden naar Castellón en Alicante en zo geleidelijk naar alle grote steden. Het is een systeem dat al in andere Spaanse steden met succes wordt toegepast.

Het systeem bestaat in het toekennen van punten, waarmee men kortingen kan bekomen op bepaalde diensten, in winkels en zelfs op gemeentelijke belastingen.

Om die punten te bekomen moet men zich aansluiten op webapp de Reciclos en met de mobiele telefoon een code scannen van de verpakking die men in een van de 3700 gele containers of in een van de honderden machines deponeert. Die worden geplaatst op strategische punten en marktplaatsen die voorzien zijn van deze mobiele technologische installatie.

Het gaat dus een stap verder dan de huidige scheiding van verpakkingen of afval, die we allemaal kennen: grijs of groene bakken voor normaal afval, groen voor glas, geel voor plastic, blauw voor papier, bruin/oranje voor organisch afval en dan ook nog vaak een container voor tuinafval en olie. Laat Spanjaarden dan de naam hebben om heel nonchalant om te gaan met afval, de cijfers van Ecoembes tonen aan dat er wel degelijk gerecycleerd wordt. Spanje telt om en nabij de 46.700.000 inwoners. In het hele land staan 95 grote afvalverwerkingsinstallaties die jaarlijks 1,3 miljoen ton aan afval verwerken. Het gaat daarbij om 445.051 ton aan plastic, 267.896 ton aan metaal, 580.585 ton aan papier en karton (inclusief brik) en 6.807 ton aan houtafval. Het percentage van afval scheiden in Spanje staat op 74,8% van de bevolking die het afval scheidt, dat is dus bijna driekwart van de bevolking volgens de cijfers van Ecoembes.

Maar dat is nog onvoldoende volgens de autoriteiten, die nu dit puntensysteem hebben bedacht om nog meer te recycleren. Die punten kunnen op vele manieren voordelen brengen, ook en vooral gericht op het leefmilieu. Men kan bijvoorbeeld een korting krijgen op een abonnement op openbaar vervoer, op de aankoop van een elektrisch skateboard of een geleide fietstocht door de stad, de aankoop van ecologische producten of men kan die punten doneren aan de Voedselbank.

Hoewel specialisten aandringen op een meer gebruik van de SDDR, waarbij bepaalde verpakkingen die worden teruggebracht een statiegeld opleveren, opteert men in Valencia om te beginnen toch meer voor dit SDR.

In Valencia, die de spits afbijt voor de Comunidad Valenciana, zal alles met argusogen worden gevolgd, want dit is de proef voor de rest van de regio. Het is het bedrijf Ecoembes dat belast wordt met de plaatsing van de om te beginnen 2200 gele containers in de stad, de controle en de ophaaldienst. Ze komen bij commerciële centra, stations, sportvelden, pleinen, parken en andere openbare en gemakkelijk bereikbare plaatsen.

Dit recyclagesysteem werkt reeds in twintig plaatsen in Catalonië voor blikjes en flessen en het bedrijf meldt dat vele punten worden geschonken aan ONG’s zoals de Voedselbank of het Rode Kruis.

Bron: Hallo Weekblad, met dank aan Max Ruffi

Laad meer gerelateerde artikels
Laad meer artikels in Nieuws
Reacties niet meer mogelijk

Controleer ook

Benidorm ontwikkelt stortplaats tot nieuwe wijk

Het deelplan Ensanche Levante van Benidorm, het grootste stedenbouwkundige plan sinds vele…