Home Nieuws Blauwe krab komt noordwaarts

Blauwe krab komt noordwaarts

2 minuten (lectuur)
1,606

De blauwe krab dreigt een gevaar te worden voor de badgasten langs de Middellandse Zee. Voor het eerst werd deze krab waargenomen in het zuiden van de provincie nabij Guardamar en in de riviermonding van de Segura, maar nu heeft ze het strand van Albufera in Alicante reeds bereikt en men vreest dat deze zomer de hele Costa Blanca te maken zal hebben met deze dieren.

De Amerikaanse blauwe krab werd hier vorig jaar voor het eerst opgemerkt in de rivier Segura. Het is een schaaldier dat normaal gezien alleen maar leeft in de Atlantische Oceaan, langs de kusten van Amerika en Azië. Men weet niet hoe de krab hier verzeild is geraakt. Het zou kunnen via ‘bootstop’.

Blauwe krabben kunnen een gevaar vormen voor de vissers, omdat ze de netten vernielen in een poging om te ontsnappen, maar ook badgasten zijn niet veilig. De krabben verschuilen zich onder het zand dicht bij de kust en zijn heel agressief. Als ze eenmaal iets vast hebben tussen de scharen laten ze niet meer los.

Anderzijds wordt het vlees van deze soort erg gesmaakt en ze is duurder dan andere krabbensoorten, tussen de 14 en 19 euro per kilogram. De krab past zich gemakkelijk aan de omgeving aan en leeft ook in rivierwater. Omdat de wijfjes per keer meer dan 100.000 eitjes leggen zou de blauwe krab wel eens een plaag kunnen gaan vormen langs de kusten van de Costa Blanca.

Laad meer gerelateerde artikels
Laad meer artikels in Nieuws
Reacties niet meer mogelijk

Controleer ook

Nederlands Vlaamse Vereniging Calpe bereikt de kaap van 500 leden !

Op de Happy Friday van 15 juli werd het 500e lid van de NVVC ingehuldigd. Geert van Imscho…