Home Nieuws Calp, eerste stad van de toekomst

Calp, eerste stad van de toekomst

5 minuten (lectuur)
1,848

CALP. Calp, met elf kilometer kustlijn en met enkele toeristische emblemen zoals de Penyal d’Ifach, het symbool van de Costa Blanca, met daarnaast de zoutpannen en het beschermde oude stadsdeel, wordt de eerst toeristische stad in de provincie Alicante die met recht de titel’smart city’ zal mogen dragen. In Spanje wordt deze onderscheiding de ‘Destino Turístico Inteligente’ (DTI) genoemd (intelligente Toeristische Bestemming).

Het project, dat binnen afzienbare tijd werkelijkheid zal worden, kan uitgevoerd worden dankzij de strategie EDUSI “Revitaliza Calp”, met hulp van de Europese fondsen FEDER. Het zal van Calp een stad maken die volledig naar de toekomst is gericht en rekening houdt met de voorziene situaties en wijzigingen in die toekomst.

Calp wordt niet alleen een stad die rekening houdt met de opduikende problemen zoals klimaatwijziging en luchtvervuiling, maar ook een plaats waar de toerist zich heel comfortabel kan bewegen en zowel het culureel als landschappelijk patrimonium van de stad kan ontdekken met behulp van de meest vooruitstrevende technologische middelen.

Het is geen goedkoop project, want het eist een investering van meer dan zes miljoen euro, waarvan de helft wordt betaald door de fondsen FEDER van de Europese Unie en de andere helft door het gemeentebestuur van Calp.

Het uitzicht van het oude stadsdeel zal een complete verandering ondergaan, zoals de vrijgegeven foto’s, waarvan we er enkele publiceren, aantonen. Een van meest ingrijpende voorbeelden wordt het nieuwe kantoor voor toeristische informatie, een gebouw dat een mini-uitvoering wordt van het museum Guggenheim. In dit gebouw komt een technologisch platform met een systeem ‘big date’, dat informatie verschaft via censoren die worden opgesteld op diverse punten in de stad en die bijvoorbeeld alle actuele informatie verstrekken over de verkeersdrukte en de parkeerplaatsen, het waterverbruik, de samenstelling van de lucht, het aantal toeristen op de stranden, etc…

Als eerste resultaat van het project komt er een volledige vernieuwing van de weblocatie van Calp en wordt een toeristische app gelanceerd. De toerist krijgt, als hij een van de bezienswaardigheden nadert, een seintje op zijn smartphone die alle informatie over dit object en de omgeving verschaft.

Het nieuwe kantoor voor toeristische informatie zal bovendien voorzien worden van grote projectieschermen die 24 uur per dag en zeven dagen per week digitaal toeristische informatie tonen zoals plattegronden, video’s, uurschema’s, service, entree voor evenementen, e.d. Daarnaast zullen in de stad 120 punten wifi worden geïnstalleerd.

Naast de reeds geplande roltrap in de calle Alcalde Vicente Pastor, komen in andere straten nog rollende trottoirs, zoals in de calle Murillo om ook mensen in rolstoelen en met kinderwagens meer toegankelijkheid te geven tot bepaalde plaatsen.

Ook aan het uitzicht van de omgeving wordt aandacht besteed met nieuwe openbare verlichting en het planten van bomen en struiken en het opknappen van bepaalde gevels. Daarmee wordt Calp de eerste stad in de provincie die dankzij de Strategie EDUSI volledig technologisch en naar de toekomst wordt ingericht.

Bron: Hallo Weekblad, met dank aan Max Ruffi

Laad meer gerelateerde artikels
Laad meer artikels in Nieuws
Reacties niet meer mogelijk

Controleer ook

Circarte gaat weer van start

In totaal zorgen 19 gezelschappen voor 20 voorstellingen tijdens het festival CIRCARTE in …