Inicio Nieuws De warmste januarimaand ooit

De warmste januarimaand ooit

2 minuto leer
239

De maand januari 2024, waarvan we afscheid nemen, staat momenteel als eerste in het Spaanse Recordboek als de warmste januarimaand die Spanje ooit beleefde. Bovendien was het een heel droge maand met bijna geen regen. De voortdurende anticycloon zorgde voor weinig wind en dus weinig ‘luchtverversing’.

Dat heeft ook invloed gehad op de kwaliteit van de lucht. In de provincie Alicante werden nog geen alarmerende waarden gevonden boven de 50 ppb (deeltjes per biljoen). Als dit blijft stijgen moeten er echter voorzorgen genomen worden, want die situatie heeft invloed op ziekten zoals depressie of diabetes en verhoogt ook de kans op hartaanvallen. Af en toe werden er – gelukkig voor korte tijd – pieken genoteerd tot 85 ppb, vooral in de steden waar het verkeer een enorme invloed heeft op de luchtkwaliteit. Zo mat men in de stad Alicante op zeker ogenblik 67,6,  in Elche 66, in benidorm 80, in Elda 64,6, in Villena 62,3 en in Alcoy 55,1.

In de Comunidad Valenciana lag de gemiddelde temperatuur bijna 3 graden hoger dan normaal. Soms werden als hoogste temperaturen 27, 26 of 25 graden genoteerd, heel zelden voorkomend in januari en niet over zo’n lange tijd.

Dit alles heeft vele gevolgen voor de landbouw. De scheuten komen te vroeg, alles ontwikkeld zich veel sneller, maar de droogte verhindert een normale groei. Een ander fenomeen is het sneller ontwaken van de processierupsen, die nu al hun nesten beginnen te verlaten, twee tot drie weken eerder dan normaal. Het is dus al oppassen als we met de hond langs dennen lopen, want die rupsen kunnen irritante verschijnselen teweeg brengen. Nu maar afwachten of Carnaval een verandering brengt in het weer.

Cargue Artículos Más Relacionados
Cargue Más En Nieuws
Comentarios cerrados

Mira además

Bomen sterven staande

Een titel voor een thriller? Voor een drama? Nee, pure realiteit in het noorden van de pro…