Inicio Nieuws Een halve aardappel en een erwt… het probleem van Benidorm

Een halve aardappel en een erwt… het probleem van Benidorm

5 minuto leer
1,613

De ‘trile’ is een illegaal gokspel dat al vele decennia Benidorm teistert. Vooral op plaatsen waar veel toeristen passeren, zoals het Levantestrand en Rincón de Loix ziet men dagelijks groepen mensen staan kijken naar het ondertussen bekend – of beter gezegd beruchte . spelletje met de halve aardappels en de erwt, hier bekend als De La Patata. Al sinds de jaren ‘8o vecht de politie vruchteloos tegen dat ‘balletje-balletje’.

Het Levantestrand. 11.30 uur. In de verte hoort men vreugdekreten. Iemand heeft gewonnen. Maar slechts insiders weten dat die winnaar tot de groep behoort en zijn ‘winst’ moet anderen er toe aan zetten om het ook eens te wagen. Op een kartonnen doos jongleert iemand heel handig met drie halve uitgeholde aardappelen waaronder een erwt verdwijnt en dan maar schuiven. Men moet dan raden onder welke aardappel de erwt zit.

Maar in de verte verschijnt een patrouillewagen van de politie met de blauwe zwaailichten om duidelijk aan te kondigen dat men op komst is? In een oogwenk is de kartonnen doos opgevouwen, de aardappels en de erwt in de binnenzak verdwenen en de organisatoren opgegaan in de menigte.

Dit herhaalt zich dagelijks in vele toeristische plekken in Benidorm. De geschiedenis van dit spelletje begon al meer dan 40 jaar geleden en de politie heeft weinig middelen om er tegen op te treden. De organisatoren verdwijnen in een oogwenk en enkele minuten later staan ze weer ergens anders met hun oplichterspraktijken, want het is een oplichterij.

De politie weet dat de organisatoren ondertussen samenwerken met buitenlanders, die hun landgenoten er moeten van overtuigen om te spelen. Vooral Engelsen en Nederlanders worden bereid gevonden om tegen vergoeding het spelletje mee te spelen en te delen in de winst. En die is niet mals.

De politie staat een beetje machteloos, want officieel is het geen oplichterij maar een spelletje, hoewel het organiseren van weddenschappen op de openbare weg verboden is. Alles begon in de jaren ’80, maar wat de politie ook probeert, het probleem blijft nog steeds bestaan. Wel wordt er ondertussen toegekeken wie de grote baas is achter dit spel en probeert men te weten te komen waar het geld naar toe gaat.

In de jaren ’90 zette het gemeentebestuur van Benidorm een campagne op om de toeristen te waarschuwen, maar dat had weinig effect. Omdat het geen misdaad is, maar alleen maar een activiteit die administratief kan bestraft worden volgens de wet 4/1988.

De trileros kan een boete worden opgelegd, maar die hebben geen geld. Het gevolg is dat de agenten geen moeite meer doen om het spel stil te leggen, want het heeft toch geen zin. Fede Fuster, voorzitter van Hosbec, de hotelvereniging van Benidorm, meent dat er maar één middel is: de wet aanpassen, zodat het een misdrijf wordt en de politie daadwerkelijk kan optreden. Maar ondertussen worden jaarlijks honderden toeristen het slachtoffer van deze praktijken.

Cargue Artículos Más Relacionados
Cargue Más En Nieuws
Comentarios cerrados

Mira además

Residenten of toeristen… of allebei

Het is al een jaar duidelijk dat de situatie in de gewesten Marina Alta en Marina Baixa op…