Home Nieuws Geen baby-boom na lockdown

Geen baby-boom na lockdown

4 minuten (lectuur)
130

ALICANTE – Toen de lockdown van kracht werd gingen sommige mensen er vanuit dat er na de tijd sprake zou zijn van een geboortegolf. Uit de cijfers blijkt nu echter dat deze verwachting niet is uitgekomen. Mensen mogen zich dan misschien wel verveeld hebben maar dat heeft in ieder geval niet betekend dat ze geen voorbehoedsmiddelen hebben gebruikt.

Vorig voorjaar voorspelden diverse media dat er eind dit jaar sprake zou zijn van een geboortegolf. Tijdens de lockdown zouden mensen, al dan niet uit verveling, meer seks hebben en in sommige gevallen ook met het doel kinderen te krijgen. Het blijkt nu dat in ieder geval dit laatste niet is uitgekomen. In het Hospital Vega Baja werden in 2019 1.268 kinderen geboren en in 2020 waren er dat 1.353. Volgens vroedvrouw Maria Jesús Murcia Gasa, verbonden aan de gezondheidscentra in Albatera en Catral is deze stijging niet significant te noemen. “Er is altijd sprake van een cyclus. In de zomer worden hier meer kinderen geboren dan in de winter. Gemiddeld melden zich per maand zeven of acht vrouwen met een nieuwe zwangerschap”. In het dorp Bigastro, waarvan de mensen ook naar het Hospital Vega Baja gaan, worden daarentegen elk jaar minder kinderen geboren.

In Hospital Universitario del Vinalopó-Dr. Mas Magro en het ziekenhuis van Torrevieja zijn vorig jaar respectievelijk 46 en 35 minder kinderen geboren. Ook in Elche blijft sprake van de al eerder bestaande dalende trend. In Alicante werden zelfs 165 minder baby’s geboren. De enige keren dat er in de afgelopen decennia sprake was van een tijdelijke toename van het geboortecijfer werd dit veroorzaakt door toename van de immigratie. Dat was vooral het geval tussen 2003 en 2008. Toen de financiële crisis toesloeg ging het aantal geboorten meteen naar beneden. De coronacrisis lijkt niet echt van invloed te zijn op die dalende trend hoewel Dulce Marín van het Hospital General de Alicante wel denkt dat de huidige economische crisis ervoor zorgt dat mensen het besluit om kinderen te krijgen uitstellen of ervoor kiezen dit helemaal niet meer te willen. “Mensen zijn hun baan kwijtgeraakt, bedrijven zijn failliet gegaan. Als je kinderen wilt, wil je het beste voor hen en op dit momento ziet het er niet naar uit dat je ze dat kunt geven” aldus Dulce Marín. “Wij verwachten dat in april of mei, als de situatie wat beter is, mensen weer aan kinderen gaan denken. In ons ziekenhuis worden sowieso de meeste kinderen in het najaar en het voorjaar geboren. Mensen plannen hun zwangerschap tegenwoordig”.

Bron: Hallo Weekblad, met dank aan Max Ruffi.

Afbeelding gemaakt door drobotdean – www.freepik.es

Laad meer gerelateerde artikels
Laad meer artikels in Nieuws
Reacties niet meer mogelijk

Controleer ook

België & Spanje: een eeuw van hartelijke betrekkingen

In 1921 werden de diplomatieke legaties van Spanje en België in resp. Brussel en Madrid ve…