Home Nieuws Groene Weg van Ibi naar Campello

Groene Weg van Ibi naar Campello

3 minuten (lectuur)
1,422

De voorzitter van de provinciale deputatie, Carlos Mazón, presenteerde afgelopen week het project om een ‘Groene Weg’ aan te leggen langs de rivier Montbegre, vanaf het historische stuwmeer van Tibi naar de monding van de rivier in El Campello.

Deze rivier betekende al eeuwen geleden de ontwikkeling van de vruchtbare landbouwvelden ten noorden van Alicante. De nieuwe wandel- en fietsweg zou het landelijk toerisme, enorm in opgang in de provincie Alicante, een nieuwe stimulans kunnen geven.

Om dit te kunnen verwezenlijken zal men beroep doen op financiële steun van de Europese Unie, want het project past uitstekend in de plannen van Ecologische Ontwikkeling van de UNO en het Groen Verdrag van de EU. Het project heeft in ieder geval al de steun van het Universitair Instituut voor Water- van Milieustudies van de universiteit van Alicante en van de Mancomunidad l’Alacantí. De voorstudie van het project zal nog deze week worden voorgelegd aan het ministerie van Ecologische Transmissie om ook van de fondsen ‘New Generation’ gebruik te kunnen maken.

Het zou meteen een goede stimulans zijn voor het toerisme vanaf de kust naar het binnenland. De weg leidt langs architecturale en landschappelijke monumenten op de grondgebieden van El Campello, Sant Joan, Mutxamel en Xixona en brengt de stuwdam van Tibi meer in de belangstelling. Het is de oudste nog gebruikte stuwdam van Europa, gebouwd in 1594 en in die tijd de modernste en belangrijkste ter wereld.

De Valenciaanse regering heeft de monding van de rivier Montnegre in El Campello al opgenomen in de catalogus van beschermde moerasgebieden. Het is een gebied van 49 hectare. Het gemeentebestuur van El Campello heeft reeds een wandel- en fietspad geprojecteerd langs deze monding, gebruik makend van de groene vlakte die ontstond door het in werking zetten van het zuiveringsstation van Sant Joan in 2011.

Bron: Hugo Renaerts

Laad meer gerelateerde artikels
Laad meer artikels in Nieuws
Reacties niet meer mogelijk

Controleer ook

Nederlands Vlaamse Vereniging Calpe bereikt de kaap van 500 leden !

Op de Happy Friday van 15 juli werd het 500e lid van de NVVC ingehuldigd. Geert van Imscho…