Home Nieuws Het Denia van de toekomst

Het Denia van de toekomst

5 minuten (lectuur)
753

DENIA. Het gemeentebestuur van Denia heeft het bedrijf Aalto Consultoras in de arm genomen om het plan ‘Denia Smart City’ uit te werken. Voor een bedrag van 18.000 euro zal dit bedrijf instaan voor het moderniseren van de stad met de meest vooruitstrevende technologische middelen. Het concept ‘Intelligente Stad’ heeft volgens het gemeentebestuur tot doel ‘de vervuiling op alle gebied, ook akoestisch, tegen te gaan, de technologische middelen van informatie uit te breiden en de modernisering van de maatschappij in de hand te werken om een beter leefbare stad te creëren’.

Denia moet zich ontwikkelen tot een stad die op alle gebied de best mogelijke levensomstandigheden biedt aan de inwoners en de bezoekers en zal daarom een groot aantal aanpassingen laten uitvoeren om dit doel te bereiken.

Er zijn een aantal ingrepen voorzien die het voor de inwoners gemakkelijker moeten maken. Onder andere worden er sensoren geplaatst die vrije plaatsen moeten ontdekken in de parkeerruimten, worden de stoplichten autonoom gedirigeerd, worden waterlekken meteen gesignaleerd, wordt het gezuiverd water hergebruikt voor de schoonmaak van de straten en worden er meer laders geplaatst voor de batterijen van elektrisch aangedreven auto’s.

Dit is maar een greep uit de vele projecten die op tafel liggen. Het plan ‘Denia Smart City’ moet ook dienen om van de stad een ‘Intelligente toeristische bestemming’ te maken en de talrijke bedrijven in de stad mogelijkheden te bieden om beter en zichtbaarder naar buiten te treden en op een snelle manier hun mogelijkheden aan zowel inwoners als toeristen te tonen.

Dat Denia de laatste weken de belangrijkste infectiehaard is geworden in de provincie Alicante, baart het gemeentebestuur natuurlijk zorgen. Burgemeester Vicent Grimalt had eind afgelopen week een vergadering met de directie van Marina Slud en Salut Pública om de stand van zaken te onderzoeken en eventuele maatregelen te kunnen nemen. In de zomermaanden was Denia nog een van de grote bestemmingen van de toeristen, maar dit is plotseling enorm gedaald door de vele gevallen van coronavirus die hier de kop opstalen. Volgens de burgemeester is dit slechts tijdelijk, want nu worden strengere normen gehanteerd en Grimalt wees erop dat binnen enkele weken alles weer onder controle zal zijn en Denia weer de toeristen gerust kan stellen.

Wat betreft het aangeven van rood door de Belgische regering zei hij dat dit niet te begrijpen was, maar volgens hem is het aan de Spaanse centrale regering om te reageren. In Denia bestaat 26% van de toeristen uit Nederlanders en Belgen. Bovendien staan in Denia 420 Nederlanders en 376 Belgen officieel ingeschreven. De burgemeester hoopte dat binnen enkele weken de toestand weer genormaliseerd zal zijn en dat het plan ‘Smart City’ zijn eerste vruchten zal afwerpen.

Bron: Weekblad Hallo, met dank aan Max Ruffi

Laad meer gerelateerde artikels
Laad meer artikels in Nieuws
Reacties niet meer mogelijk

Controleer ook

Everzwijn op wandel in Calp

Het was tijdens de lockdown geen abnormaal verschijnsel om everzwijnen en vossen de dorpen…