Home Nieuws Het parkeerprobleem verre van opgelost

Het parkeerprobleem verre van opgelost

11 minuten (lectuur)
1,146

De vereniging van Handelaars van Benidorm en Omgeving (Aico), heeft via voorzitter Raúl Parra verklaard dat de verkoop tijdens de feestdagen met 25% a 30% is afgenomen in vergelijking met vorig jaar. Parra wees er op dat de grootste reden het gebrek aan parkeerplaats is en dit gebrek “leidt de handelszaken in de stad naar een ruïne”. Bovendien is parkeren in de blauwe zone duur geworden en voor vele buitenlanders een raadsel. Het is niet gewoon geld instoppen en ticket nemen, er moet nog een en ander ingetikt worden. Dat alles zorgt er voor dat men inkopen gaat doen in de supermarkten, die wel over voldoende parkeergelegenheid beschikken.

Het gemeentebestuur van Benidorm zorgde wel voor ruime parkeerterreinen, maar die liggen buiten het centrum en worden niet gebruikt voor mensen die inkopen gaan doen. De handelaars zien met lede ogen dat hun winkels steeds minder klanten krijgen en dat de grote meerderheid naar het commercieel centrum La Marina trekt.

De voorzitter van Aico drong er bij het gemeentebestuur van Benidorm op aan om maatregelen te nemen en bijvoorbeeld de prijzen voor de betaalde parkeerplaatsen lager te houden of in het centrum meer parkeergelegenheid te scheppen, maar volgens het gemeentebestuur is dat een moeilijke zaak.

Niet alleen Benidorm

Naar aanleiding van dit protest van Aico is de redactie zijn licht gaan opsteken in andere gemeenten.

De feesten van Moros y Cristianos in Callosa d’Ensarrià werden tot Evenement van Nationaal Toeristisch Belang verklaard en dat brengt uiteraard met zich mee dat toeschouwers uit de hele omgeving naar dit stadje komen om die feesten bij te wonen. Mijnheer en mevrouw Gaandeweg willen ook die feesten wel bijwonen en rijden naar Callosa. Tot hun groot genoegen zien ze dat bij het binnenrijden van het stadje een blauw bord aanwijst waar men de ‘parking público’ (openbaar parkeerterrein) kan vinden. En tot hun steeds groter wordend genoegen blijven die borden trouw de weg wijzen. Zo komen ze inderdaad probleemloos bij de ‘parking público’, om daar te zien dat de hele parking is ingenomen door de kermis. En zoek maar een plaats in de straten van Callosa…

Het is geen alleenstaand feit en beslist niet alleen in Callosa. Al zijn er steden die wel rekening houden met het probleem.

In Jávea bijvoorbeeld deed zich vroeger hetzelfde probleem voor. Het grote parkeerterrein was de Plaza de la Constitución, maar als een groot evenement werd georganiseerd en iedereen naar Jávea kwam, zag men dat dit evenement plaats vond op de Plaza de la Constitución. En daar stelde men ook de weekmarkt op. Het gemeentebestuur heeft dit opgelost door onder dit plein een ondergrondse parkeergarage aan te leggen. Volgens het gemeentebestuur zijn alle parkeerproblemen nu opgelost “maar er zijn altijd mensen die graag gratis parkeren en hun auto neerzetten waar het verboden is.”

Buurstad Denia heeft dit op dezelfde wijze kunnen oplossen. Na de aanleg van La Vía, waar grote evenementen worden gehouden, heeft men onder dit plein een grote ondergrondse parkeergarage gebouwd met plaats voor honderden auto’s.

Maar die garage biedt slechts een gedeeltelijke oplossing. Ze ligt aan de oostkant van de stad en zowel de weekmarkt, de rastro en de kermis staan opgesteld aan het andere uiteinde, op het grote parkeerterrein van Torrecremada. Omdat die markten druk bezocht worden door toeristen en inwoners uit de omgeving, zorgt het zoeken naar een parkeerruimte op die ogenbikken voor een verkeerschaos. Het door onze redacteur gecontacteerde gemeentebestuur verklaarde dat nu een braakliggend terrein gehuurd en geëffend werd, op enkele honderden meter van Torrecremada, zodat ook op deze manier het probleem werd opgelost. Een politieagent zei dat men op de marktdagen veel foutief geparkeerde wagens door de vingers moet zien. Als die het verkeer niet echt hinderen, knijpt de politie een oogje toe.

Niet iedere gemeente heeft ruimte

Maar niet iedere gemeente beschikt over de mogelijkheden om een ondergrondse parkeergarage te bouwen of over een braakliggend terrein dat groot genoeg is om alle ‘bezoekende’ auto’s een plaats te bieden. Zoals Pedreguer. De rastro van Pedreguer werd enorm druk bezocht, maar er was gebrek aan parkeerruimte. Dit heeft de gemeente opgelost door in de buurt bepaalde nieuwe straten af te sluiten en slechts betalende chauffeurs toe te laten. Maar ondertussen zijn vele stands en bezoekers ‘gevlucht’ naar El Verger, waar in de buurt van de rastro meer parkeergelegenheid is.

Ook in Jalón is de rastro enorm populair, maar hier hebben particulieren intussen voor een oplossing gezorgd. Ze hebben hun domein schoon gemaakt en opengesteld voor auto’s, waarvan de chauffeurs mits betaling van 1 euro gebruik kunnen maken van dit terrein. Wettelijk is dat niet, maar de gemeente is maar al te blij dat deze mensen het probleem hebben opgelost.

Moraira heeft een enorm groot parkeerterrein, dat ook gedeeltelijk wordt afgezet als de markt of een feesttent staan opgesteld. Het probleem van Moraira zit in het enorm aantal urbanisaties rond het dorp, waarvan de inwoners allemaal naar Moraira komen als er wat te doen is of om inkopen te doen. Naast dit officiële parkeerterrein heeft men ook een braakliggend terrein geëffend. Parkeerprobleem opgelost!

Andere dorpen hebben nog geen oplossing gevonden. Het organiseren van een groot evenement eist een grote ruimte en meestal is de enige grote ruimte het parkeerterrein. Met dat probleem worstelen bijvoorbeeld Pedreguer, Vall de Laguar, Ondara, Benissa, Senija en andere kleinere dorpen.

De weekmarkt van Altea staat ook op de plaats van het parkeerterrein en al heeft men bij het sportveld wel veel gelegenheid om de auto kwijt te kunnen, wie wat later komt moet een eind rond rijden om een plaats te vinden. Op het gemeentehuis van Altea vertelde men dat nog geen andere maatregelen in het verschiet liggen. La Nucía zet zijn weekmarkt eveneens op het grote parkeerterrein, maar een gratis ondergrondse parkeergarage biedt voor een groot deel de oplossing, net zoals in Finestrat. In Alfaz del Pí blijft het ondertussen ook zoeken.

Toch tracht men steeds meer oplossingen te vinden in braakliggend terrein, maar de toenemende belangstelling voor grote evenementen eist altijd grotere mogelijkheden tot parkeren. Die moeten dan verder van de woonkern worden gezocht. Tot nu toe meestal steeds gevonden, maar hoe lang?

Laad meer gerelateerde artikels
Laad meer artikels in Nieuws
Reacties niet meer mogelijk

Controleer ook

Nederlands Vlaamse Vereniging Calpe bereikt de kaap van 500 leden !

Op de Happy Friday van 15 juli werd het 500e lid van de NVVC ingehuldigd. Geert van Imscho…