Inicio Nieuws Jávea bezorgt water aan andere gemeenten

Jávea bezorgt water aan andere gemeenten

3 minuto leer
334

Wegens de droogte in het noorden van de provincie Alicante, zal de ontziltingsinstallatie van Jávea zijn productie verhogen en ook water bezorgen aan Teudada en Benitatxell. De installatie zal tevens worden uitgebreid om eventueel water te brengen naar Calp en Benissa.

De beheerraad van het Consorcium voor Waterbeheer van de Marina Alta heeft de pijpleiding van Jávea naar Benitatxell al goedgekeurd en die leiding komt langs de oude wek van Teulada. De aanleg kost 3,2 miljoen euro, maar garandeert in de toekomst de watervoorziening van Benitatxell, Teulada en Moraira. Momenteel is er nog geen levering voorzien voor Pedreguer en Gata de Gorgos, maar die gemeenten hebben al wel een aanvraag ingediend.

Het water voor Benitatxell en Teulada wordt verzorgd door drie pompen die 75 liter per seconde kunnen leveren.

Waar momenteel het water niet naar toe gaat, is naar de landbouwvelden tussen Denia, Oliva en Pego. Gezien de grootste droogte van de laatste 33 jaar baart dit de landbouwers zorgen. Het is een streek waar ondertussen vele citrusplantages werden omgevormd tot avocadoplantages, een vrucht die veel water nodig heeft en dit betekent voor de vele landbouwers die zich naar avocado’s hadden gericht een regelrechte ramp. Zij beschuldigen de plaatselijke autoriteiten er dan ook van dat ze geen voldoende water krijgen, dat bestemd moet worden voor het toerisme en gesteund door ecologische verenigingen wijzen ze er op dat ondertussen nieuwe urbanisaties uit de grond worden gestampt ondanks de voorziene droogte van de komende jaren. Volgens hen is dit een beleid op korte termijn, want als er geen water is, gaan ook de toeristen weg blijven. Anderzijds moet men dan bepaalde vruchten gaan invoeren, wat de prijs de hoogte in jaagt.

Hoe de toestand zal evolueren is nog een vraagteken, maar de meeste specialisten zijn wat dat betreft pessimistisch: de droogte zal aanhouden, de woestijnvorming dreigt.

Cargue Artículos Más Relacionados
Cargue Más En Nieuws
Comentarios cerrados

Mira además

Internationale Museumdag

Ieder jaar op 18 mei viert men de Internationale Dag van het Museum. Dit jaar doen ook de …