Home Nieuws Kleinere winkels krijgen heropleving

Kleinere winkels krijgen heropleving

4 minuten (lectuur)
1,466

ALICANTE. De verplichte maatregelen van de regering om de uitbreiding van het coronavirus tegen te gaan, hebben in principe vooral de kleine voedingswinkels getroffen. Het was voor deze zaken een inspanning om de regels toe te passen, met in acht name van alle veiligheidsvoorschriften zoals de afstand tussen klant en bediener, protectie, organiseren van beurtrollen en ontsmetting. Daarnaast kwam ook het probleem van de bevoorrading, want die ging in eerste instantie naar de grote supermarkten. Vele van die kleine voedingswinkels hadden daarom besloten om maar te sluiten, ook omdat er steeds minder klanten over de vloer kwamen.

Maar die winkels hadden één sterk punt waar ze zich aan konden vastklampen: de levering aan huis. Een hele hoop mensen begon daar gebruik van te maken. Het risico van zelf buiten komen werd daardoor vermeden en nu hebben die kleine winkels steeds meer klanten. Een ander aspect van de zaak is dat een aantal mensen niet meer naar de supermarkten gaat, omdat ze daar terecht komen tussen meer mensen en omdat daar meer mensen alles vastnemen. De kleinere voedingszaken krijgen dus steeds meer klanten op bezoek, want dat vinden vele mensen veiliger dan zich tussen een massa te wagen.

Vooral in de grotere steden, waar in de supermarkten heel vaak rijen staan aan te schuiven om binnen te mogen, wendt men zich naar zaken waar slechts een beperkt aantal personen is toegelaten. Daarom lijken de voedingszaken terug te floreren. Dat meldde onder andere de eigenaar van de slagerij Fenoll y Baldó in de centrale markthal in Alicante en ook die van El Mandil Negro, een zaak waar men verse groenten en vers fruit kan kopen. Soms komen er honderd bestellingen per dag voor levering aan huis. El Mandil Negro moest zijn klanten er al enkele keren op wijzen dat de dag ‘vol’ is en men geen bestellingen meer bij kan nemen. “Al veel mensen vinden het een risico om nog naar een supermarkt te gaan” zegt Andrés de España van de zaak CEO de 3dids. “Niet alleen is het daar soms aanschuiven, maar het is ook mogelijk dat in die supermarkt bepaalde producten al weg zijn of nog niet aangevuld. “Als men een bestelling opgeeft bij ons, kunnen we meteen zeggen of het product al dan niet beschikbaar is.”

Ook Frutas Cachi, bevoorraad door Mercalicante, bevestigt die tendens. “Ons clientèle bestaat voor een groot deel uit oudere mensen die geen auto meer rijden en die nu blij zijn dat we aan huis leveren. De eerste week van het arrest viel de verkoop sterk terug, maar ondertussen is die weer sterk gestegen door de levering aan huis”.

Bron: Weekblad Hallo, met dank aan Max Ruffi

Laad meer gerelateerde artikels
Laad meer artikels in Nieuws
Reacties niet meer mogelijk

Controleer ook

Uitnodiging diner ter gelegenheid van het feest van de Vlaamse Gemeenschap op 11.07.2022

Wat? DinerWaar? Restaurant Plaza México – C/ J.S. Bach 19, Albir (zijstraat van …