Inicio Nieuws La Fallera hekelt de valse paellas

La Fallera hekelt de valse paellas

4 minuto leer
268

Vraag gelijk wie wat er nu typisch is voor Spanje… de grote meerderheid weet het wel: paella en flamenco. Jaren geleden zou ook het stierengevecht genoemd worden.

Als de specialisten het er over eens zijn dat de mediterrane keuken tot de gezondste van de wereld behoort, zullen die specialisten ondertussen wel met lede ogen moeten toezien hoe de bordjes in de restaurants steeds meer wijzen naar de ‘Cocina Internacional’ en dat de hamburgertenten, pizzahutten en Chinese restaurants met de week meer veld winnen op die traditionele mediterrane keuken.

En wat is voor deze streek traditioneler dan de paella? Maar ook dat typisch gerecht wordt meer en meer verbrijzeld onder de hamer van de gastronomische vindingrijkheid. Indiscrete handen trachten dit gastronomisch icoon aan te passen aan persoonlijke smaken en het resultaat is een serie nieuwe recepten die door een groot deel van de inheemse bevolking met smadelijke ogen worden bekeken.

Paella met avocado of met ananas, bereid met basmatirijst en voorzien van worst, erwten of eieren. Of, wat nog erger is, een broodje belegd met de resten van de zondagse paella. Dit alles is nu mogelijk maar ver verwijderd van de essentie van de paella.

Het bekende rijstmerk La Fallera wil al deze zaken even recht zetten en de ‘echte’, de enige en niets dan de ware paella recht laten geschieden door dit jaar bij de fallafeesten in Valencia een beeld op te richten dat al deze verloederingen aan de kaak stelt en hekelt.

De falla-artiest Ximo Esteve werkte voor het bedrijf La Fallera aan het monument en gaf een reporter van het dagblad Información de toelating om in het atelier even een kijkje te nemen bij de beelden. Het monument heeft als titel ‘Arrocidades que espanten a La Fallera’ en hekelt alles en iedereen die de traditionele paella even een eigen smaakje wil geven. We zien allerlei taferelen en situaties uitgebeeld die tegen de Valenciaanse paellatraditie indruisen. Zo zijn er Engelsen die hun eigen paella maken, maar ook Pepe Rodriguez en Robin Hood hebben zo hun methode, terwijl de Simpsons evenmin achter blijven in de destructie van het traditionele gerecht.

Het bekende bedrijf La Fallera verkoopt al rijst sinds 1965 en is altijd gericht geweest naar de traditie. Omdat het bedrijf nu precies La Fallera heet, is de aanwezigheid op de fallafeesten niet zo verwonderlijk.

Cargue Artículos Más Relacionados
Cargue Más En Nieuws
Comentarios cerrados

Mira además

Bomen sterven staande

Een titel voor een thriller? Voor een drama? Nee, pure realiteit in het noorden van de pro…