Inicio Nieuws Het duurste dorp van de Costa Blanca

Het duurste dorp van de Costa Blanca

4 minuto leer
563

De statistieken liegen er niet om. Ze wijzen uit dat wonen in Teulada-Moraira het duurste wonen is van de hele Costa Blanca. Het is een uitdaging voor de onroerendgoedmarkt. Alles wijst er op door een onderzoek dat werd uitgevoerd door Idealista, de belangrijkste Internetpagina van Spanje. Dit record staat al enkele jaren op naam van een dorp dat veertig jaar geleden nog een onooglijk badplaatsje was waar de druivenvelden tot bijna aan de zee reikten, een kerkje waar nauwelijks honderd mensen plaats konden nemen, zelfs geen haventje had en de sloepen via een helling op het droge werd getrokken. Moraira, het kustgehucht van Teulada, is ondertussen een mondaine badplaats geworden, omringd door een massa urbanisaties en met nauwelijks enkele gewone huizen. Het zijn allemaal bars, restaurants en winkels. Niet alleen Idealista geeft die twijfelachtige eer aan het dorp, ook het Spaans Nationaal Instituut voor Statistieken geeft dezelfde cijfers.

Moraira is geen uniek geval langs de Valenciaanse kust, in het bijzonder in de provincie Alicante, wiens kust beter bekend is als de Costa Blanca. Hier overheersen de dure luxevilla’s en woningen en is huren voor de gewone werkman een onmogelijke opgave geworden.

Maar dat schikt velen, vooral buitenlanders, niet af. Momenteel heeft de webpagina van Idealista slechts één (1) woning te huur voor langere periode op het grondgebied van Teulada en die kost 1800 euro per maand. In het gehucht Moraira zijn er nog 43 woningen beschikbaar voor de goedkoopste prijs van 600 euro per vijftig vierkante meter. De meeste van die woningen kan men echter maar huren van november tot maart. Daarna komen de vakantieperiodes en stijgen de huurprijzen enorm, onbetaalbaar voor de gewone werkman of vrouw.

Het paradoxale in dit geval is dat Teulada-Moraira zich bevindt bij de gemeenten met de minste rente per kapitaal. Het gemiddelde loon van de werkman in de gemeente bedraagt slechts 25.159 euro per maand, veel lager dan het gemiddelde in de Comunidad Valenciana en Spanje. Onder de jongeren bedraagt het gemiddelde loon 16.000 euro per maand en die jongeren betalen hun volledige loon aan de huur van een flatje. Dat ziet er niet goed uit voor de toekomst. Kelners en koks bijvoorbeeld vluchten naar steden in het binnenland waar ze een flat kunnen huren voor een vierde of een vijfde van die prijs. Anderen proberen het met huren in dorpen meer in het binnenland en de favoriet is momenteel Benissa, maar ook daar worden de huurmogelijkheden dus minder en duurder.

Op de foto’s Moraira met een verschil van 50 jaar.

Cargue Artículos Más Relacionados
Cargue Más En Nieuws
Comentarios cerrados

Mira además

Bomen sterven staande

Een titel voor een thriller? Voor een drama? Nee, pure realiteit in het noorden van de pro…