Home Nieuws Miljoenendans rond illegale torens

Miljoenendans rond illegale torens

3 minuten (lectuur)
524

De twee torens op Punta llisera in Benidorm zullen nog wel even blijven staan. De torens, bekend als de “Gemelos 28”, balanceren al sinds 2017 op de slappe koord nadat het hoogste Gerechtshof van de Comunidad Valenciana de knoop definitief doorhakte en de Valenciaanse regering beval om ze af te breken. Die regering is mede verantwoordelijk voor de illegale bouw, omdat ze haar toestemming gaf. Wat de toekomst zal brengen zal worden bestudeerd door een commissie met leden van de drie betrokkenen partijen: de Valenciaanse regering, het gemeentebestuur van Benidorm en de Staat.

De juridische strijd is al lang aan de gang.

Wat de rechter beval, moet nu worden uitgevoerd, maar dat is niet zo eenvoudig. Er werden al heel wat pogingen ondernomen om die afbraak te verhinderen, zowel door de Valenciaanse regering als door het gemeentebestuur van Benidorm. In de eerste plaats zal het vele miljoenen kosten en in de tweede plaats zou de afbraak een negatieve invloed hebben op het leefmilieu. Dat zijn de twee grootste redenen die men opgeeft om de sloop te verhinderen.

De torens staan vlak bij de kust en op publiek domein in Rincón de Loix. Het zijn flatgebouwen van 22 etages uit de jaren ’80. De eerste eigenaar kreeg in 1988 de eerste vergunning om ze te bouwen op grond die eigendom was van de gemeente. In 1996 kwam de definitieve goedkeuring door de gemeente en in 2005 die van de Valenciaanse regering. In 2010 stonden de torens er.

Het was een particulier uit die zone die in 2012 een klacht indiende bij de rechtbank, omdat hij had uitgedokterd dat de torens voor een deel op publiek terrein stonden en dus illegaal. De rechtbank was van oordeel dat de Valenciaanse regering de hoofdschuldige was en geen toelating tot de bouw had mogen geven. De rechter beval dus de afbraak.

Alleen al om de 168 eigenaars te vergoeden heeft men meer dan 100 miljoen euro nodig. Wat er met de torens gaat gebeuren zal de commissie nu moeten uitmaken.

Bron: Costa Blanca Nieuws

Laad meer gerelateerde artikels
Laad meer artikels in Nieuws
Reacties niet meer mogelijk

Controleer ook

Benidorm ontwikkelt stortplaats tot nieuwe wijk

Het deelplan Ensanche Levante van Benidorm, het grootste stedenbouwkundige plan sinds vele…