Home Nieuws Moros y Cristianos bekroond in New York

Moros y Cristianos bekroond in New York

3 minuten (lectuur)
91

NEW YORK. In de Verenigde Staten weet men nu ook wat de feesten van Moros y Cristianos betekenen voor de Spaanse oostkust. De documentaire van Judith Samper ‘Ecos de Fuego y Vida. Fiestas de Moros y Cristianos, una tradición centenaria’ werd bekroond op het internationaal filmfestival Chelsea in New York.

Samper, licenciate in Schone Kunsten aan de polytechnische universiteit van Valencia, die haar studies vervolmaakte aan de École des Beaux-Arts in Bordeaux en de Complutense in Madrid, werd met haar documentaire ook geselecteerd voor het Festival FIVARS in Toronto, een festival dat uitsluitend bestemd is voor digitale inzendingen.

“Chelsea is mijn eerste persoonlijke onderscheiding en belangrijk als networking. Ik werkte ook aan een project voor de New York Times, geselecteerd voor het TriBeCa Film Festival en dit jaar nog werkte ik mee voor het kanaal Al Jazeera met een documentaire die werd geselecteerd voor het filmfestival Sundance” zegt Samper, die momenteel werkt aan een film met de Spaanse regisseur Daniel Diosado in Brooklyn.

De documentaire van Judith Samper, opgenomen in Biar, gaat nu de wereld rond via brillen met virtuele realiteit en kan bekeken worden op smartphones, computers en tabletten.

“Ik ben van Villena, maar mijn ouders van Biar, en ik woonde feitelijk tussen die twee steden, die beide dezelfde karakteristieken hebben wat betreft de feesten van Moros y Cristianos en die allebei zijn opgenomen in de catalogus van Evenement van Internationaal Toeristisch belang.”

De film werd in 360 graden opgenomen in Biar tijdens die feesten en toont vooral de schitterende gewaden. Judith heeft in de twee steden deelgenomen aan de feesten, in Biar als christen en in Villena als moorse.

Samper mocht dit jaar niet over de rode loper om haar onderscheiding in ontvangst te nemen vanwege der restricties die werden ingesteld in verband met covid-19 en kreeg haar prijs virtueel uitgereikt. Maar dat vond ze allemaal niet zo erg. Ze was wel enorm verheugd over het feit dat dankzij deze onderscheiding eerst New York, dan de Verenigde Staten en tenslotte de hele wereld de feesten van Moros y Cristianos zullen leren kennen.

Bron: Hallo Weekblad, met dank aan Max Ruffi

Laad meer gerelateerde artikels
Laad meer artikels in Nieuws
Reacties niet meer mogelijk

Controleer ook

Monumentale kerststal Alicante in Guinness Book of Records

ALICANTE. Dit jaar moet u beslist de kerststal in Alicante gaan bekijken. Het is de groots…