Home Nieuws Nieuw leven voor grootste constructiefiasco

Nieuw leven voor grootste constructiefiasco

3 minuten (lectuur)
1,642

PEGO. Penya Roja, het grootste fiasco op het gebied van urbanisaties in de geschiedenis van de provincie Alicante, krijgt nieuw leven ingeblazen. Dit spookdorp, op grondgebied van Pego, dat een hele berg vernielde en 1500 onafgewerkte huizen achterliet, werd in 2008 opgegeven door de promotor Martina Fadesa, die de weerslag van de economische crisis voelde. Daarna viel alles in handen van rovers en van de natuur.

Rovers haalden alles weg wat maar enige waarde had, de tegels van de muren, de toiletten, de reeds aangebrachte aanrechten, alle elektrische installaties, alle draden en kabels, zelfs de deksels van de riolen. De natuur nam geleidelijk weer alles in handen en struiken begonnen de straten en pleinen te overdekken en drongen binnen in enkele huizen. Een ideaal decor voor een griezelfilm.

Maar zo ver komt het niet, want er is weer hoop. De groep VAPF uit Benissa kocht 800.000 vierkante meter en kondigde de bouw aan van 1200 woningen. Het bedrijf investeert 200 miljoen euro in de operatie.

VAPF is niet zomaar een bouwpromotor. Het bedrijf werd opgericht in 1963 en legde veertien grote urbanisaties aan, waaronder Cumbre del Sol in Benitatxell, de grootste urbanisatie van de provincie. In totaal verkocht het bedrijf 8000 huizen. Nu wordt VAPF, dat na deze prestaties even was ingedommeld, weer actief.

Het bedrijf ontvangt wel een ruïne, achtergelaten door een andere reus in de constructiewereld, Martina Fadesa. De bouw van Penya Roja begon in 2003, maar werd vijf jaar later stop gezet. VAPF wees erop dat de straten zo goed als afgewerkt zijn. Het bedrijf beloofde ook een oplossing te vinden voor het landschappelijk probleem en zoveel mogelijk het leefmilieu te respecteren met groenzones en tuinen, al is de hele Penya Roja (Rode Rots) helemaal door graafmachines van de kaart geveegd.

VAPF verwacht in de zomer 2021 de eerste afgewerkte huizen te kunnen verkopen en in 2022 te kunnen leveren. Het deelplan voorziet ook sportinstallaties met een golfbaan. Maar wat niet meer hersteld kan worden is het verdwijnen van een hele berg. De Rode Rots bestaat alleen nog maar in naam en verwijst nu naar enkele duizenden kleinere betonnen rotsen.

Bron: Weekblad Hallo, met dank aan Max Ruffi

Laad meer gerelateerde artikels
Laad meer artikels in Nieuws
Reacties niet meer mogelijk

Controleer ook

Het hoe en wat van klachtenformulieren in Spanje

Elk bedrijf, winkel of onderneming die een service aanbiedt tegen betaling moet in Spanje …