Home Nieuws Per trein van Torrevieja naar Orihuela

Per trein van Torrevieja naar Orihuela

4 minuten (lectuur)
954

TORREVIEJA. Een connectie per spoor tussen Orihuela en de kust is een infrastructuur die al vele jaren wordt geëist. Die eis bestaat uit twee delen, die parallel met elkaar lopen. In de eerste plaats de ontdubbeling van de CV-95 en in de tweede plaats een treinverbinding tussen Orihuela en Torrevieja.

Afgelopen week werd bij het station van de hogesnelheidstrein van Orihuela ‘Miguel Hernández’ een project voorgesteld, opgedragen door het gemeentebestuur van Orihuela aan de universiteit van Alicante en uitgewerkt door het departement voor Burgerlijk Ingenieurswerk, onder leiding van professor Armando Ortuño, om die wensen dichter bij de werkelijkheid te brengen.

Sinds men in 2016 wist dat Orihuela een stopplaats kreeg van de hogesnelheidstrein, hebben zowel de gemeentebesturen van die stad als van Torrevieja aangedrongen op een treinverbinding tussen de twee steden, een investering die ze terecht vonden. Ze steunden zich op de vele reizigers tussen de twee steden, niet alleen met openbaar vervoer maar vooral met de wagen. Nu vinden ze het ogenbik aangebroken om tussen de twee steden een spoorlijn aan te leggen, omdat vele reizigers die naar Torrevieja komen en gebruik maken van de hogesnelheidstrein in Orihuela zullen uitstappen.

Professor Ortuño wees er op dat het station in Orihuela meer toeristen zal aanbrengen uit alle delen van Spanje, maar ook uit Frankrijk.

Een ander argument is dat het station intermodaal is, met een dienst tussen Murcia en Alicante en aansluiting geeft op diverse autobussen, zowel stedelijk als intergewestelijk.

De dienst zal gebruik kunnen maken van de diverse mogelijkheden per spoor die nu ontstaan zijn, zoals de AVA Madrid-Murcia, de AVA Corredor Mediterráneo en de AVANT Valencia-Murcia.

Het project omvat de bouw van drie stations. Twee liggen tussen de twee steden, namelijk Bigastro-Jacarilla en San Miguel de Salinas en het derde komt in Torrevieja zelf. Daarvoor zijn er twee mogelijkheden. De goedkoopste is in de urbanisatie Los Balcones bij de AP-7. De tweede optie is een station bij het universitair ziekenhuis van Torrevieja, anderhalve kilometer verder. Er werden door de professor ook enkele trajecten voorgesteld en het spoor zou ook bestemd worden voor internationale treinen.

De totale kostprijs voor het project bedraagt iets meer dan 277 miljoen euro en men verwacht meer dan een miljoen reizigers per jaar die van die trein gebruik zouden maken.

Tijdens de presentatie kondigden de burgemeester van Orihuela, Emilio Bascuñana, en van Torrevieja, Eduardo Dolón, samen met de voorzitter van de provinciale deputatie Carlos Mazón, aan dat men een afspraak heeft gemaakt met hoofd van het departement van Openbare Werken van de Generalitat Valenciana om het project te bespreken en op te nemen in een volgende begroting.

Bron: Hallo Weekblad, met dank aan Max Ruffi

Laad meer gerelateerde artikels
Laad meer artikels in Nieuws
Reacties niet meer mogelijk

Controleer ook

Hoe lang moeten uw zwembadtegels meegaan?

Ontspannen bij het zwembad met vrienden en familie aan uw zijde, een barbecue in de achter…