Home Nieuws Reiniciem Benissa wil toegang tot Bernia laten bewaken

Reiniciem Benissa wil toegang tot Bernia laten bewaken

5 minuten (lectuur)
161

BENISSA. De woordvoerder van de partij Reiniciem Benissa heeft een alarmkreet geslaakt over de verontreiniging van natuurgebieden door het teveel aan ‘toeristen’, waarvan een groot deel bestaat uit de inwoners zelf. Niet alleen de buitenlanders of Spaanse toeristen willen kennis maken met die natuurgebieden. De angst en beperkingen in verband met coronavirus hebben vele mensen doen besluiten om de afgelegen gebieden op te zoeken, maar doen dit zo lang mogelijk met de auto.

Een van die gebieden is de sierra de Bernia, waar vooral in het weekend honderden auto’s naar boven rijden om aan de wandelingen te beginnen. Dat heeft tot gevolg dat er geen parkeerplaats meer vrij is en de mensen tussen de struiken langs de weg gaan parkeren. In samenwerking met ecologische verenigingen wil de partij daar paal en perk aan stellen door controleposten op te stellen en het aantal auto’s dat naar boven rijdt te beperken.

De woordvoerder van de partij, Juan Carlos Mut, wees er op dat andere gemeenten in dat verband reeds maatregelen hebben genomen. Bijvoorbeeld worden de toegangen tot de Cova Tallada in Denia en de Peñon de Ifach in Calp al gecontroleerd en het aantal bezoekers beperkt, en hier gaat het alleen nog maar om mensen die te voet die plaatsen bezoeken, omdat het onmogelijk is om er dichtbij te komen met de auto. De gemeente Benitatxell heeft zich ook al over het probleem gebogen en de toegang met de auto tot de Cala de Moraig onmogelijk gemaakt. De wagen moet nu boven geparkeerd worden, wat meteen al een ander probleem met zich brengt, want die parkeerplaats is veel te klein geworden.

Mut maakt zich samen met de ecologisten zorgen over het toenemende aantal auto’s dat de Bernia op rijdt en had contact met het gemeentebestuur van Altea, dat met dezelfde moeilijkheden te kampen heeft. Langs de zuidkant van de Bernia kan men inderdaad ook tot vrij hoog met de auto komen over een smalle asfaltweg, die in het weekend druk bereden wordt en dus gevaarlijk is, terwijl boven de mogelijkheden tot parkeren miniem zijn en men de wagen op onmogelijke plaatsen kwijt wil, zelfs op de privé-gronden van de enkele huizen die hier staan en waarvan de inwoners al enkele malen geklaagd hebben bij het gemeentebestuur.

Men staat niet alleen. In Alcoy heeft men het probleem met het parkeren aan de ingang van het natuurpark Font Roja en in Planes willen honderden automobilisten de Barranc de l’Encantá inrijden, waar plaats is voor slechts een tiental auto’s.

Volgens Mut moet er dringend gepraat worden met het departement voor Natuurbehoud van de Generalitat Valenciana en moeten er snel maatregelen komen om de natuurgebieden beter te beschermen.

Bron: Hallo Weekblad, met dank aan Max Ruffi

Laad meer gerelateerde artikels
Laad meer artikels in Nieuws
Reacties niet meer mogelijk

Controleer ook

Benidorm als decor voor Zara’s nieuwe internationale champagne

Zara  heeft Benidorm uitgekozen als decor voor haar internationale campagne die geric…