Inicio Nieuws Rechtszaken online

Rechtszaken online

5 minuto leer
787

ELCHE: Rechters, advocaten, beschuldigde, getuigen… allemaal blijven ze thuis en de hele rechtszaak gebeurt vanaf 1 juni in Elche online. De Rechtbank van Eerste Aanleg van Elche gaat als eerste in de Comunidad Valenciana online rechtszaken organiseren om de achterstand, opgelopen tijdens de periode van huisarrest, in te lopen. Momenteel staan er tien rechtszaken op het programma.

In de rechtszaal is alleen een technicus aanwezig om alles op te nemen en te archiveren en alles wordt technisch mogelijk gemaakt door een installatie van Arconte.

Het initiatief kwam van de magistraat Raquel Catalá, die het voorbeeld volgde van een project in Santander, waar de opeenstapeling van rechtszaken en de opgelopen achterstand op deze manier werden opgelost. De rechtszaak verloopt op die manier ook veel sneller, want in de meeste gevallen wordt alles met documenten behandeld, die door de diverse getuigen en advocaten worden bevestigd, waardoor het oproepen van getuigen tot een minimum wordt beperkt. In Santander lopen er op deze manier rechtszaken die slechts enkele minuten duren.

De eerste rechtszaken in Elche zijn eenvoudige zaken, waarbij geen getuigen nodig zijn. Tijdens de proeven die momenteel worden uitgevoerd, werden documenten aangebracht door mensen uit de provincie maar ook uit de rest van Spanje. Op deze manier werden ook verplaatsingen uitgeschakeld en werden officiële documenten en certificaten digitaal getoond. Er is zelfs een mogelijkheid om een virtuele wachtzaal te creëren, waar getuigen op hun beurt kunnen wachten om opgeroepen te worden, zonder dat ze de zaak kunnen volgen.

In Elche wacht men op de resultaten van deze eerste zaken om in de toekomst grotere rechtszaken aan te pakken, waarbij wel getuigen ondervraagd kunnen worden.

Andere rechtbanken uit de provincie hebben Catalá reeds verzocht om alles te kunnen bijwonen om zich eventueel bij het initiatief aan te sluiten. Het is een mogelijkheid die in de toekomst uitgebreider zou kunnen toegepast worden, ook als er geen alarmtoestand is, want het systeem is heel tijdbesparend en vermijdt vaak verre verplaatsingen.

De hele opzet is een uitbreiding van een systeem dat tijdens de alarmtoestand werd gebruikt door de rechters van wacht om ondervragingen te verrichten.

“Het systeem is in wezen heel eenvoudig”, verklaart Catalá, “en het enige wat iedere betrokkene nodig heeft is een computer met aansluiting op Internet, camera en microfoon of een mobiele telefoon om met de videoconferentie in contact te komen met alle andere betrokkenen. Die betrokkenen krijgen een e-mail met de code om zich aan te sluiten en alles kan beginnen. Daarna verloopt alles zoals in een rechtszaak in een zaal.”

Het systeem werd goedgekeurd door de hoge rechtbank van de Comunidad Valenciana, het college van advocaten en de provinciale audiëntie van Alicante.

Volgens de gegevens van de rechtbanken stonden er begin dit jaar in de provincie Alicante 88.010 rechtszaken op de wachtlijst, een lijst die nog uitgebreid werd tijdens het alarm. Met dit systeem hoopt men nu die lijst snel te kunnen halveren.

Bron: Weekblad Hallo, met dank aan Max Ruffi

Cargue Artículos Más Relacionados
Cargue Más En Nieuws
Comentarios cerrados

Mira además

Schenken van een woning in Spanje, gratis?

Artikel bijgewerkt februari 2024 Begin 2015 verschenen er berichten in de binnenlandse en …