Home Home Sneller ingrijpen tegen krakers

Sneller ingrijpen tegen krakers

5 minuten (lectuur)
184

ALICANTE. De Guardia Civil heeft erop gewezen dat het illegaal bezetten van woningen in de provincie Alicante stijgt. De kolonel van de Benemérita, José Hernández Mosquera, vermelde dat de provincie Alicante na Madrid en Barcelona op de eerste plaats staat wat het aantal gekraakte woningen betreft. Dit heeft te maken met het feit dat vele buitenlanders hier een tweede woning hebben waar ze op vakantie komen en die lange tijd van het jaar leeg staat.

Afgelopen week vond een vergadering plaats om de coördinatie tussen juridische politie, rechters, fiscalen en vertegenwoordigers van de veiligheid zoals gemeentelijke en nationale politie en Guardia Civil te verstevigen in verband met dit probleem.

Het resultaat was dat een protocol werd uitgewerkt dat het uit de woning zetten van de krakers gemakkelijker maakt. De algemene fiscaal van de staat gaf een instructie aan de vertegenwoordigers van het Openbaar Ministerie om bij de rechtbank een preventieve uitzetting van de ‘okupas’ aan te vragen, nadat het laatste jaar de klachten daarover bijna met vijftig procent zijn toegenomen.

De kolonel van de Guardia Civil presenteerde tijdens de vergadering een rapport waaruit blijkt dat het kraken van woningen in het laatste jaar sterk is toegenomen. In totaal werd er ingegrepen in 219 gevallen, maar de realiteit is anders. Vooral buiten de bewoonde kernen zijn er vele woningen die ondertussen verlaten werden, omdat de landbouwers overleden zijn en de kinderen naar de stad trokken. Ook woningen van buitenlanders die ondertussen overleden zijn of te oud om nog hun vakantie te komen doorbrengen, worden vaak bezet en dit wordt niet aangegeven. In dit geval zouden er naar schatting rond de duizend woningen gekraakt zijn.

De kolonel drong erop aan dat de justitie zo snel mogelijk het protocol moet uitwerken om zonder gerechtelijk bevel deze woningen te laten ontruimen. Momenteel dient er door de eigenaars een aanklacht te worden ingediend en wordt de zaak voor de rechtbank beslist, wat veel tijd in beslag neemt en de eigenaars soms jaren moeten wachten alvorens de zaak voorkomt. Ondertussen mogen de ‘okupas’ in de woning blijven.

Het grootste probleem doet zich momenteel voor in het gewest Vega Baja in de buurt van Torrevieja. De voorzitter van de provinciale Audiëntie, Juan Carlos Cerón, verklaarde dat die gevallen voor een sociale onrust zorgen en beloofde dat er snel maatregelen zullen getroffen worden. Het verslag van de vergadering werd naar alle rechters in de provincie Alicante gestuurd.

Tijdens de lockdown heeft de nationale politie in Orihuela de leden van een bende gearresteerd die leegstaande woningen van buitenlanders bezette. De eigenaars dienden 6000 euro te betalen om weer van hun woning gebruik te kunnen maken. In enkele gevallen werden er zelfs valse huurcontracten boven gehaald om meer druk uit te oefenen. In zo’n geval kan de Guardia Civil optreden omdat het een geval van chantage betreft.

Volgens de nieuwe wetgeving waaraan wordt gewerkt, kan de rechter een preventief uitzettingsbevel geven in afwachting van de rechtzaak, die er natuurlijk nooit komt, omdat de krakers al uit de woning werden gezet.

Bron: Hallo Weekblad, met dank aan Max Ruffi

Laad meer gerelateerde artikels
Laad meer artikels in Home
Reacties niet meer mogelijk

Controleer ook

Campings voelden gevolgen virus minder

ALICANTE. De campings in de provincie Alicante voelden minder de gevolgen van het virus da…