Home Nieuws Voldoende water voor heel 2020

Voldoende water voor heel 2020

5 minuten (lectuur)
1,335

MARINA BAIXA. Drinkwater en water voor de landbouw… Het gewest Marina Baixa moet zich in 2020 geen zorgen maken over watertekort. Dankzij de regens van dit najaar en van afgelopen week zijn de stuwmeren van Guadalest en Amadorio goed gevuld en volgens het Consorcio de Aguas de la Marina Baixa kan men het komende jaar met een gerust hart tegemoet zien.

Volgens gegevens die werden verstrekt door de directeur van het Consorcio, Jaime Berenguer, hebben de regens het stuwmeer van Guadalest gevuld tot 8,8 kubieke hectometer, een 82,5% van de totale capaciteit Wat het stuwmeer van Amadorio betreft, bereikt men 7,6 kubieke hectometer, wat bijna 60% van de capaciteit betekent. Daarnaast zijn ook de waterputten van Polop en Beniardá rijkelijk bijgevuld.

Op 2 en 3 december hebben de regens in de meetschalen in Algar, Amadorio, Tárbena en Beniardá bijna 700 liter per vierkante meter achtergelaten. Berenguer wees erop dat deze regens enorm belangrijk waren voor het aanvullen van de watervoorraad in de stuwmeren en putten, want het Consorcio kan nu ook economische besparingen doen, omdat er niet van de pompen gebruik moet worden gemaakt.

De directeur zei dat het een van de meest regenachtige jaren is geweest. De meetschaal bij El Algar gaf aan dat dit jaar in totaal al 748,3 liter per vierkante meter viel. Dit betekent 136% meer dan het normale gemiddelde, dat rond 550 liter per vierkante meter ligt.

Het stuwmeer van Guadalest heeft een capaciteit van 10,66 kubieke hectometer en dat van Amadorio 12,66 kubieke hectometer. De directeur is van oordeel dat in de eerstvolgende maanden het meer van Guadalest wel eens zijn maximum capaciteit zou kunnen bereiken. Het water wordt gebruikt voor drinkwatervoorziening en agrarische doeleinden in en rond Alfaz del Pí, Altea, Benidorm, Finestrat, Polop, La Nucía en Villajoyosa.

De stuwdam werd gebouwd tussen 1953 en 1963. Na een periode van droogte was het stuwmeer in 2016 nog maar voor ongeveer vijftien procent gevuld. Door de vele neerslag in de winter van 2016/2017 werd dat volledig hersteld en ontstond de situatie dat men zelfs water moest doorlaten omdat de maximale capaciteit bereikt was. Volgens de regels van de Confederación Hidrografica del Jucar, die verantwoordelijk is voor het beheer van de stuwmeren, rivieren en stroompjes in dit gebied, mag het stuwmeer in oktober van elk jaar als voorzorg voor de verwachte regenperiode niet meer dan negen miljoen kubieke meter bevatten, waardoor verdere doorlaat noodzakelijk kan zijn. Vanwege de droogteperiodes roept deze ‘waterverspilling’ veel protest op, alsmede de vraag om de berging van water in het gebied uit te breiden.

In 1947 werd er een begin gemaakt met de constructie van de stuwdam langs de bedding van de rivier de Amadorio. In 1957 werden de werkzaamheden beëindigd en het stuwmeer heeft een maximale opslagcapaciteit van bijna 16 miljoen kubieke meter. Het stuwmeer van Amadorio dient als drinkwatervoorziening voor het omliggende gebied.

Laad meer gerelateerde artikels
Laad meer artikels in Nieuws
Reacties niet meer mogelijk

Controleer ook

Hoe lang moeten uw zwembadtegels meegaan?

Ontspannen bij het zwembad met vrienden en familie aan uw zijde, een barbecue in de achter…