Inicio Cultuuragenda Orihuela ondergronds

Orihuela ondergronds

4 minuto leer
1,134

De stad Orihuela beschikte over twee stadsmuren. De ene lag rond het kasteel en de andere beschermde de stad aan de oever van de Rio Segura. Beide muren waren met elkaar verbonden. Overblijfselen van de muur, vier versterkte torens, Arabische baden, huizen en straten uit het Islamitische en laat Middeleeuwse tijdperk, een Gotisch paleis en archeologische resten van het Casa del Paso zijn te bezichtigen in het Museo de la Muralla. Even zoeken, want de ingang van dit Museo de la Muralla zit letterlijk verscholen in een klein hoekje. Het museum bevindt zich in de kelder van de campus Las Salesas van de universiteit Miguel Hernández langs de Plaza Togores.

In het museum heb je de mogelijkheid om eerst, in het Spaans of het Engels, een video te bekijken. Dit is zeker aan te bevelen omdat de video je een duidelijk en realistisch beeld geeft over hoe de gebouwen er vroeger uitzagen. Gewapend met deze informatie kan je de rest van het museum bezoeken. En daar staat hij dan, 80 meter stadsmuur mete en hoogte tussen de 2,40 en 3,10 m en een dikte van 2,20 m. De muur werd gebouwd met behulp van een houtbekistingstechniek. De houten constructie werd gevuld met mortel, zand en stenen van verschillende grootte. In een latere fase werd de houten bekisting verwijderd.

De markeringen van de planken en gaten zijn nog steeds zichtbaar. Aan de buitenkant van de stadsmuur, langs de straatzijde die parallel loopt met de muur zijn overblijfselen te vinden van woningen uit de Islamitische periode. De woningen hebben een vierhoekig grondplan en liggen rond centrale binnenplaatsen met watertanks en andere voorzieningen.

Eveneens buiten de stadsmuur bevinden zich de overblijfselen van de baden met een oppervlakte van ongeveer 200m2. Twee delen zijn bewaard gebleven, namelijk de openbare ruimte met drie kamers (koude kamer, warme kamer en hete kamer) die door de bevolking gebruikt werd en een deel dat door het personeel gebruikt werd. De baden hadden voornamelijk een religieus doel maar deden ook dienst als ontmoetingsplaats.

Binnen de stadsmuur staat het paleis van Fernando de Aragón, zoon van de koning Alfonso IV el Benigno de Aragón. Dit paleis heeft een rechthoekig plattegrond, 2 binnenplaatsen en een hoofdruimte met pilaren en bogen. Het Casa del Paso dateert uit de 18e eeuw en werd gebouwd op een deel van de stadsmuur en de eerste versterkte toren. De vloer gemaakt uit keien en de toegangsdeur zijn bewaard gebleven. Een bezoek aan dit museum is gratis.

Bron: De Costakrant, met dank aan Bart en Nikki Peuskens

Cargue Artículos Más Relacionados
Cargue Más En Cultuuragenda
Comentarios cerrados

Mira además

Villajoyosa, de beste “geheime” bestemming van Europa

Een ranking van de beste ‘geheime’ bestemmingen in Europa in 2024, uitgewerkt door Europea…